Angajatorii din Romania previzioneaza o activitate echilibrata pe piata muncii pentru ultimele trei luni din acest an, estimarea fiind mai putin pesimista decat cea din perioada similara a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de o companie de resurse umane. Datele studiului arata ca doar 21% dintre manageri se asteapta sa creasca volumul angajarilor, acelasi procent anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar 56% dintre ei nu anticipeaza nicio schimbare, pentru urmatoarele trei luni, in forta de munca existenta.
Astfel, previziunea neta de angajare, un indicator urmarit de studiul respectiv, se ridica la o valoare absoluta de 0%, inregistrand o scadere de doua puncte procentuale fata de trimestrul anterior, insa aduce o imbunatatire cu 11 puncte procentuale comparativ cu trimestrul patru 2009. Indicatorul reprezinta diferenta intre ponderea angajatorilor care anticipeaza o crestere a volumului de angajari si ponderea angajatorilor care prevad o scadere.
Pentru Romania, studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de angajatori. Angajatorii din patru dintre cele opt regiuni din tara analizate se asteapta la o crestere a activitatii de angajare in trimestrul al patrulea din 2010.
„Cele mai favorabile angajarii sunt perspectivele raportate de angajatorii din Vest, unde previziunea neta de angajare se ridica la +12%. Angajatorii din Centru, Sud-Vest si Sud anticipeaza un ritm lent al angajarilor, cu previziuni de +3%. In acelasi timp, in alte trei regiuni se prognozeaza valori negative ale activitatii de angajare, cu previziuni de -14% raportate in Nord-Vest si cu valori in general slabe privind planurile de angajare in Sud-Est si Nord-Est, unde previziunea este de -7% si respectiv -5%”, se mai arata in studiu.
La nivel de sectoare de activitate, angajatorii din cinci dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in intervalul octombrie-decembrie. Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din industria prelucratoare, urmati de cei din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare. De asemenea, oportunitati de angajare sunt si in sectorul de energie electrica, gaze si apa.
Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate in sectorul de administratie publica si servicii sociale, dar si in constructii, transporturi, depozitare si comunicatii.
Sursa: Mediafax