Vezi VIDEO
Carnea de porc nu se va scumpi in acest an, a anuntat ieri, 14 noiembrie, presedintele Patronatului din Industria Alimentara Romalimenta, Sorin Minea. Vestea i-a luat prin surprindere pe crescatorii de animale din Maramures care sperau sa-si scoata parleala din comertul purceilor de Craciun. Acestia admit ca recesiunea i-a afectat mai grav decat s-au asteptat, fiind nevoiti sa scada din preturile pe care le-au practicat anii trecuti, dar sperau ca in perioada sarbatorilor vor reusi sa vanda godacii mai bine. Targurile sunt pline de ratani, insa oamenii vin, se intereseaza de preturi si pleaca, asteptand ieftinirea carnii. Multi prefera sa creasca porcul pentru Craciun in gospodariile proprii, situatie in care inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) avertizeaza populatia sa supuna o proba din animalele sacrificate la curte examenului trichinescopic.
Desi abia am intrat in postul Craciunului, maramuresenii se gandesc deja la aprovizionarea pentru masa de sarbatori. Oamenii au de unde sa aleaga sa cumpere carne de porc. Atat unitatile alimentare autorizate, cat si targurile sunt bine aprovizionate, iar preturile nu vor mai creste. Cel putin asta a declarat ieri presedintele Patronatului din Industria Alimentara Romalimenta, Sorin Minea. Cumparatorii cred insa ca porcul se va ieftini inainte de sarbatori, asa ca, deocamdata, sondeaza piata si pleaca.
“Un kilogram de carne de porc viu e cam 8 lei, dar nu sunt clienti. Asteptam. Slab merge vanzarea. Intreaba, da’ nu cumpara lumea. Problema e si cu banii, dar spun ca se ieftineste carnea in pravalii si prefera sa astepte”, a spus Aurel Lazia, un comerciant.
Alti crescatori spun ca au fost nevoiti chiar sa ieftineasca marfa fata de alti ani, in speranta ca poate asa vor atrage mai multi clienti.
“Se vand greu, ca-s multi porci si nu au oamenii bani. Cu criza asta se vinde greu, marfa e multa si oamenii mai bine rabda decat sa cumpere un purcel sa manance carnea. Mai bine cumpara din magazin si mananca o carne care are gust de iarba, ca e mai ieftin. Anul trecut, un purcel a costat peste 2 milioane, acum e cam 1, 8 milioane”, a aratat un alt comerciant.
Anul acesta, porcii se pot sacrifica in abatoare autorizate sau in gospodarii, dar pe propria raspundere, au precizat reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA). Inspectorii DSVSA Maramures avertizeaza populatia sa cumpere carne de porc din unitati autorizate. Cei care prefera sa consume carnea de la animalele sacrificate in propria gospodarie este recomandabil sa supuna o proba din acel produs examenului trichinescopic, pentru a preveni imbolnavirea.
“Cetatenii care doresc sa consume carne de porc in perioada premergatoare sarbatorilor de Craciun este bine sa cumpere din unitati autorizate sanitar-veterinare unde exista certitudinea ca acest produs, respectiv carnea, este verificat si analizat sanitar veterinar. Pentru cei care sacrifica in gospodariile proprii porcii, rugaminteea este sa se prezinte cu proba de carne la medicul veterinar din aria administrativ teritoriala de unde locuieste, cu proba din muschiul care leaga ficatul de coloana vertebrala”, a precizat coordonatorul Serviciului Igiena Veterinara si Epidemiologica, Emil Dobra
Emil Dobra a mai aratat ca pana acum nu au fost semnalate cazuri de trichineloza la porcii din gospodarii, fiind in schimb constatate astfel de probleme la mistreti de pe doua fonduri de vanatoare, respectiv Izvoare si Sabisa.
Sursa: Camelia Tocaci