Premiul Nobel pentru chimie pe 2010 a fost decernat astazi, 6 octombrie, cercetatorilor Richard Heck, Ei-Ichi Negishi si Akira Suzuki pentru studii efectuate in domeniul sintezei organice, informeaza nobelprize.org.
Americanul Richard F. Heck (Universitatea Delaware/ SUA) si japonezii Ei-Ichi Negishi (Universitatea Purdue/ SUA) si Akira Suzuki (Universitatea Hokkaido/ Japonia) au fost recompensati astazi, 6 octombrie, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2010 pentru cercetarile lor din domeniul sintezei organice, a anuntat comitetul Nobel.
Cei trei chimisti au fost recompensati pentru cercetarile lor asupra cuplajului incrucisat catalizat cu paladiu, care este folosit in cercetare si in productia farmaceutica industriala, de exemplu pentru obtinerea unor medicamente, dar si a unor molecule utilizate in industria electronica.
Richard F. Heck este un chimist american, profesor emerit la Universitatea Delaware din Statele Unite, care a descoperit o reactie chimica ce ii poarta numele (reactia Heck).
Ei-Ichi Negishi este un chimist japonez care preda la Universitatea Purdue din Statele Unite si care a descoperit o alta reactie chimica, cunoscuta sub denumirea „cuplul Neghisi”.
Akira Suzuki este un cercetator japonez care preda la Universitatea Hokkaido din Japonia si a descoperit in 1979 reactia chimica Suzuki – o reactie intre un acid aril-boronic sau vinil-boronic cu un aril-halid sau vinil-halid, catalizata cu paladiu.
In 2009, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetatorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz si Ada E. Yo pentru studii efectuate asupra ribozomilor.
Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Sursa: Mediafax