Premiul Nobel pentru Medicina pe anul 2012 a revenit japonezului Shinya Yamanaka si britanicului John Gurdon. Anuntul a fost facut azi, 8 octombrie, la Stockholm, de secretarul Comitetului Nobel pentru Medicina, Goran K. Hansson, in cadrul unei ceremonii transmise live pe site-ul oficial al Premiilor Nobel.
Aceasta tehnica permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa genereze orice tip de tesut uman. „Aceasta descoperire a revolutionat intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele”, conform comunicatului publicat pe site-ul Nobel.
John B. Gurdon a descoperit in 1962 faptul ca specializarea celulelor este reversibila. In cadrul unui experiment devenit clasic, el a inlocuit nucleul celular imatur dintr-o celula ou (embrionara) de broasca cu nucleul prelevat de la o celula intestinala matura. Celula embrionara modificata s-a dezvoltat intr-un mormoloc de broasca normal. El a demonstrat ca ADN-ul celulei mature, desi specializate, dispunea de toate informatiile necesare pentru dezvoltarea tuturor celorlalte celule specializate care alcatuiesc organismul broastei.
Shinya Yamanaka, care se nastea exact in anul in care Gurdon realiza aceasta descoperire, a reusit dupa mai bine de 40 de ani, in 2006, sa reprogrameze celule mature de soareci pentru a deveni celule stem (imature, nespecializate). In mod surprinzator, prin introducerea a doar catorva gene, el a reusit sa reprogrameze celulele mature in celule stem pluripotente – celule imature, capabile sa se specializeze in orice tip de celula a organismului.
Aceste descoperiri au schimbat complet felul in care este inteles fenomenul dezvoltarii celulare si in special al specializarii celulare. In prezent oamenii de stiinta examineaza variante de reprogramare a celulelor umane, deschizand noi drumuri in medicina, in ceea ce priveste diagnoza si tratamentul unor boli grave.
In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane cu incepere din 2001. Fiecare premiu consta intr-o medalie, o diploma personala si o recompensa financiara.
Premiul Nobel pentru Medicina deschide in mod traditional saptamana Nobel in fiecare an si va fi urmat de premiile pentru Fizica, Chimie, Literatura, Pace si Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din stiinta, dar si cele pentru literatura si pace au fost oferite in 1901, in conformitate cu dorinta testamentara a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.
Sursa: Agerpres