Vineri, copiii Școlii Gimnaziale „Mihai Olos” Ariniș au avut ocazia să se întâlnească cu polițiștii Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.
De la cei mici, la cei mari, elevii au avut ocazia să discute cu polițiștii despre siguranța lor. Temele abordate au fost în funcție de vârstă și de aria de competență a polițiștilor.
Copii cei mici, de grădiniță și cei de ciclu primar au aflat care sunt măsurile preventive importante de luat în seamă atunci când rămân singuri acasă sau când se pierd de părinți pe stradă sau în magazinele mari. Au discutat cu polițiștii despre bullying și cyberbullying, precum și despre siguranța lor în mediul online în general.
Elevii de ciclu gimnazial au discutat cu polițiștii despre consecințele personale, sociale și penale privind consumul și traficul de droguri, precum și despre infracționalitatea din mediul online.
Polițiștii, prin mesajele transmise au urmărit informarea, conștientizarea și dezvoltarea unor abilități și competențe de identificare a situaților de risc de către elevi și de soluționare a acestora în maniera asigurării siguranței lor.
Astfel, elevii au învățat care sunt persoanele de încredere cărora le pot solicita ajutorul atunci când se rătăcesc și care sunt informațiile pe care trebuie să le țină minte pentru a putea cere ajutorul. De asemenea au aflat că banala lovire este infracțiune și că o palmă sau un pumn dat înapoi este lovitură din răzbunare și pot fi pedepsiți mai aspru decât cel care a dat primul. Totodată au aflat că în comportamentul de tip bullying se ascund mai multe infracțiuni și pot răspunde penal pentru ceva ce lor li se pare o glumă.
Au aflat că persoanele din mediul online nu sunt întotdeauna cine pretind că sunt, că nu pot avea încrede în oricine și că postarea de informații și fotografii poate fi riscantă.
Au aflat că fapte banale la prima vedere, cum este îndemnul la consum de substanțe interzise sau oferirea de astfel de substanțe, sunt infracțiuni și că de la 14 ani riscă dosare penale și sancțiuni privative de libertate.
Este important ca generațiile care vin să dețină cunoștințe care să îi protejeze de vulnerabilitate.