Guvernul a adoptat, ieri, 12 aprilie, o ordonanta de urgenta cu privire la combaterea pirateriei. Liderii soferilor din Maramures considera ordonanta binevenita, in conditiile in care inca de acum 4-5 ani se astepta elaborarea unei legi care sa elimine transporturile ilicite de marfa si persoane. Liderul Sindicatului Soferilor Maramures, Cosmin Lakatos, a declarat in direct la radio eMaramures ca spera ca prevederile ordonantei sa nu fie valabile doar pe hartie, ci sa se si aplice.
Liderul Sindicatului Soferilor Maramures, Cosmin Lakatos, considera noua ordonanta de urgenta ca fiind una binevenita, in conditiile in care de ani de zile se asteapta reglementarea problemei ”rechinilor” din trafic. In opinia acestuia, actul normativ vine in sprijinul tuturor transportatorilor autorizati.
”Noi asteptam sa apara o lege cu cel putin 4-5 ani in urma. Ordonanta este binevenita si este in sprijinul tuturor transportatorilor, inclusiv pentru cei care transporta persoane in regim de taxi sau pentru cei care fac transportul interjudetean sau local”, a spus in direct la radio eMaramures, Cosmin Lakatos.
Sindicalistul si-a mai exprimat speranta ca noul act normativ nu va fi valabil doar pe hartie, ci va fi pus si in practica. “Noi speram ca aceasta ordonanta de urgenta sa fienu numai pe hartie, ci sa se aplice si in teritoriu pentru combaterea celor care transporta ilegal persoane”, a aratat la radio eMaramures, liderul de sindicat.
Cosmin Lakatos a mai precizat ca in mare parte, ordonanta reglementeaza fenomenul transportului ilicit de persoane si marfa, chiar daca exista si unele articole care nu lamuresc in totalitate aceasta problema.
“Intotdeauna vor fi anumite articole care nu sunt doar in folosul celor care le executa, dar in mare majoritate sunt in beneficiul firmelor autorizate care isi desfasoara activitatea in transportul de persoane. E bine ca a aparut si aceasta ordonanta de urgenta sa combatem pirateria si pe cei care lucreaza ilegal”, a explicat sindicalistul.
Ordonanta de urgenta prevede ca taximetristii nu mai pot stationa in alte localitati decat cele pentru care s-a emis autorizatia. De asemenea, persoanele care presteaza serviciile de transport rutier fara autorizatie vor fi sanctionate prin pierderea dreptului de utilizare a autovehiculului timp de sase luni, prin retinerea placutelor de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare.
In ceea ce priveste utilizarea pentru transport public de persoane a unui autoturism cu 8+1 locuri fara autorizatie de transport in regim de inchiriere, soferului i se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea de catre politistii rutieri a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.
Totodata persoanele care presteaza activitati de instructori auto fara autorizatie sau cu aviz suspendat, anulat, retras ori expirat vor fi sanctionate cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.
Sursa: Camelia Tocaci