Vezi VIDEO
Persoanele care locuiesc de cel putin 30 de ani in Baia Mare sau pe o raza de opt kilometri de municipiu se vor putea pensiona cu doi ani mai repede decat restul romanilor, avand in vedere gradul de poluarea ridicat din aceste zone. Aceeasi decizie se va aplica si in alte doua localitati din Romania – Copsa Mica si Zlatna. Deputatii au aprobat un amendament la legea pensiilor potrivit caruia persoanele care au locuit in aceste localitati pe durata a 30 de ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare.
Un amendament in acest sens a fost votat in Parlament, in timpul dezbaterilor de ieri, 15 septembrie, pe legea pensiilor. Amendamentul va completa articolul 65 (4) si prevede ca „persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizarea prevazuta in articol”.
Potrivit deciziei deputatilor, „cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta”.
Vestea s-a raspandit cu rapiditate in Baia Mare, iar azi, 16 septembrie, la Casa de Pensii Maramures au aparut persoane care s-au interesat de amendamentul adus la legea pensiilor si la care niciunul dintre ei nu a sperat. Decizia a reusit sa ii bucure mai ales pe barbatii care au de muncit pana la varsta de 65 de ani pentru a se putea pensiona conform limitei de varsta.
“Bine ar fi sa ne putem pensiona mai repede ca la noi in Baia Mare ii mediu asta toxic si esti bucuros daca apuci varsta la care sa te poti pensiona, ca multi nu prind varsta”, a spus Ioan Pop, un baimarean care se pregateste de pensionare si care azi a intrebat functionarii Casei de Pensii daca stiu ceva despre modificarile care ii privesc pe angajatii baimareni.
Oficialii Casei de Pensii Maramures nu au facut declaratii privitoare la ”privilegiul” dobandit de cetatenii municipiului Baia Mare, precizand ca in cursul zilei le-au fost solicitate deja informatii privitoare la numarul pensionarilor pe plan local.
“La nivelul lunii august, in evidentele Casei de Pensii Maramures erau 125.692 de pensionari. Din totalul acestora, 52.000 sunt femei. Din acest total, 39.000 sunt pensionate pentru limita de varsta, 12.000, pentru invaliditate, iar restul sunt beneficiare a pensiei de urmas”, a declarat pentru eMaramures.ro, Vasile Ghise, directorul Casei de Pensii Maramures.
Amendamentul a fost votat si de catre Senat. Tot ce mai ramane este ca amendamentul la legea pensiilor sa fie promulgat si de presedinte, dupa care va putea intra in vigoare. Detalii despre modul de aplicare sunt asteptate in urmatoarele zile.
Sursa: Calin Dragomir