NASA va lansa, joi, doua sonde ce vor alcatui o harta precisa a structurii interne a Lunii, care ii va ajuta pe specialisti sa inteleaga mai bine atat evolutia satelitului natural al Pamantului, cat si evolutia Terrei, informeaza AFP. „GRAIL-Gravity Recovery And Interior Laboratory – va descifra secretele Lunii si ne va ajuta sa intelegem felul in care au evoluat Terra, singurul ei satelit natural si celelalte planete”, a declarat Maria Zuber de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea stiintifica a acestei misiuni.
Cele doua sonde GRAIL – A si B – vor efectua masuratori foarte precise ale fortei gravitationale lunare, relevand repartitia maselor, dar si a grosimii si a compozitiei straturilor interne ale Lunii, mergand pana la nucleul acesteia.
Sondele vor fi plasate pe aceeasi orbita – joasa, polara – in jurul Lunii si vor gravita una in urma celeilalte.
Atunci cand vor survola zone cu forte gravitationale diferite, rezultand de exemplu din prezenta unui munte, a unui crater sau a unui masiv la suprafata, cele doua sonde se vor apropia sau indeparta usor una de cealalta.
Instrumentele de la bord vor masura cu mare precizie aceste schimbari in vitezele lor, iar oamenii de stiinta vor „traduce” apoi aceste date pentru a stabili o harta de inalta definitie a campului gravitational al Lunii.
Aceeasi tehnica, care permite o precizie de doi pana la trei microni, este folosita pentru a masura forta gravitationala terestra, incepand din 2002, cu ajutorul sondelor GRACE.
Sondele GRAIL vor fi lansate impreuna de o racheta Delta 2 de la baza aeriana Cape Canaveral din Florida, joi, 8 septembrie.
Fereastra de lansare se va deschide la ora 12.37 GMT si se va inchide la ora 13.16 GMT. Daca lansarea nu va putea fi efectuata joi, o noua lansare va fi posibila pana pe 19 octombrie, in caz contrar, dupa aceasta data, NASA fiind obligata sa astepte mai multe saptamani deschiderea unei noi ferestre de lansare.
Sondele GRAIL vor avea nevoie de trei luni si jumatate pentru a ajunge la destinatie, urmand sa parcurga 4,2 milioane de kilometri, respectiv 4,3 milioane de kilometri.
Aceasta traiectorie lunga pentru a atinge orbita lunara – distanta medie directa dintre Terra si Luna este de 384.403 kilometri – se explica prin numeroasele manevre pe care trebuie sa le efectueze cele doua sonde GRAIL pentru a se plasa pe orbita lunara corecta.
Dupa ce vor ajunge in apropierea Lunii, cele doua sonde vor avea nevoie de alte doua luni pentru a-si ajuta orbitele si pentru a se regasi pe aceeasi traiectorie orbitala lunara.
Misiunea lor de masurare a fortelor gravitationale de pe Luna va dura 82 de zile.
Cantarind aproximativ 200 de kilograme si avand dimensiunea unei masini de spalat, GRAIL A si GRAIL B sunt aproape identice. Ele sunt alimentate cu electricitate cu ajutorul a doua panouri solare si unei baterii cu litiu.
Construite de compania Lockheed Martin, ele sunt propulsate de cate un motor cu hidrazina pentru insertia pe orbita lunara, completate de opt mici propulsoare pentru controlul altitudinii si efectuarea altor manevre.
De la debutul erei spatiale in 1957, Luna a facut obiectul a 109 misiuni spatiale, dintre care sase au avut echipaj uman la bord – in cadrul programului Apollo conceput de NASA – care a facut ca 12 oameni sa poata sa paseasca pe suprafata Lunii, de unde au adus pe Terra 863 de kilograme de roci si praf, care sunt analizate si in zilele noastre.
Un studiu, avand la baza cateva dintre aceste analize, publicat in primavara acestui an in revista americana Science, afirma ca interiorul Lunii ar contine, respectand proportiile, la fel de multa apa ca interiorul globului terestru.
Sursa: Mediafax