Vezi VIDEO
Multe semne de intrebare in Ardusat, dupa ce autoritatile maramuresene au semnalat zilele trecute ca in comuna sunt probleme cu apa potabila. In urma unor analize de laborator, s-a constatat depasirea valorilor legale admise privind concentratia de arsen in apa de la robinetele localnicilor. De cealalta parte, responsabilii de mediu din judet ridica din umeri si spun ca nu au habar despre aceasta situatie. Oamenii din Ardusat nu mai stiu ce sa creada. Unii spun ca au renuntat la consumul apei potabile de la reteaua de alimentare a comunei, preferand sa aduca apa de la vecinii ale caror fantani au fost declarate fara probleme. Altii considera ca poate este vorba de o „facatura politica”, in conditiile in care pana acum apa a fost buna de baut.
Localnicii din comuna Ardusat au fost informati inca din luna martie ca s-au constatat depasiri ale concentratiei de arsen in apa, in urma probelor analizate in laborator. Unii sateni s-au speriat si spun ca inca de atunci au renuntat sa mai consume apa de la robinete si din fantanile de unde au fost prelevate probe, preferand sa mearga sa aduca apa de baut din fantanile vecinilor.
“De cand s-a depistat prima data nu mai folosim decat pentru spalat, dar pentru baut sau pentru gatit mancarea nu folosim apa. E periculos pentru ca se depune in organism, e o substanta chimica toxica, poate sa genereze cancerul, se poate depune in oase si la sistemul nervos am inteles. Eu aduc apa de la o vecina la vreo 200 de metri, am facut analiza am trimis-o la Sanepid si a iesit ca acolo e buna apa de consumat. Sunt urme de arsen, dar e buna, e sub limita admisa”, a relatat Olguta Span, o ardusatanca.
Multi din Ardusat spun ca sunt realmente speriati de problema semnalata, dar nu exclud varianta ca poate e totul o „facatura politica”.
“Normal ca ne sperie, sunt tot felul de boli venerice, cancerigene. O folosesc animalele. Boli periculoase se produc de la arsen. Apa de la canal ce-i trasa in sat nu o folosim, am folosit-o la udatul legumiculturii, nu ne-am bazat pe ea. Stim de arsenul asta de care se aude de el. Sau poate ca e vorba de politica, ca-s in stare de orice sa scoata tot felul de vorbe”, a spus o alta localnica, Floare Miclaus.
Altii nu stiu prea multe despre ce inseamna poluarea cu arsen, insa s-au conformat sesizarii primariei. Au semnat pe hartia primita de la autoritatile locale cum ca au luat la cunostinta ca apa nu e potabila, dar spun ca totusi o mai dau la animale, pentru ca nu au incotro.
“Consumam apa pana a venit de la primarie si ne-a anuntat ca nu e potabila, ca are nu stiu ce in ea. O folosim pentru animale, dar in casa mai aducem de la fantana. Dar si in fantana trebuie sa facem o analiza, sa stim ca cum ii, ca poate nici asta nu-i tare buna. Nu stim ce e cu arsenul, nu ne-o explicat nimeni, numai atata ne-o zis ca nu-i potabila apa, sa folosim apa din fantana, ne-o adus in scris”, a marturisit Dumitru Span.
Autoritatile locale din comuna Ardusat nu-si explica de unde a aparut arsenul in apa. Viceprimarul comunei Ardusat, Victor Andor, a declarat ca, de cand au fost primite rezultatele de apa de la Directia de Sanatate Publica, oamenii au fost informati ca apa nu e potabila.
“Am fost instiintati de DSP in aceasta privinta si, ca masuri, noi am mers pe ideea de a anunta populatia din Ardusat ca apa nu e potabila si ca o pot folosi doar ca apa menajera”, a aratat viceprimarul.
Acesta a mai aratat ca s-au prelevat probe de apa si de la fantanile din Arinis si Coltirea, dar n-au fost depistate depasiri la concentratia de arsen. In schimb, in Ardusat au fost descoperite doua fantani cu probleme. Autoritatile au atentionat ca toti localnicii din comuna ar trebui sa isi duca probe de apa din fantani la DSP, pentru a clarifica daca nu exista si in alte locuri probleme.
Nici autoritatile de mediu nu au putut oferi detalii despre poluarea apei cu arsen. Reprezentantii Garzii de Mediu Maramures spun ca nu au fost instiintati despre problemele de la Ardusat si ca ei nu au o responsabilitate privind apa potabila.
“Nu cunosc subiectul, este o noutate si nici nu am fost instiintati oficial ca ar fi o problema pe aceasta linie”, a spus Calin Crisan, comisar-sef in cadrul Garzii de Mediu Maramures.
Insa… in tot raul e si un bine, cred autoritatile locale. Conform acestora, e bine ca au fost semnalate acum problemele cu arsenul, pentru ca astfel in programul privind reabilitarea retelei de apa a putut fi inclus si un proiect ce vizeaza construirea unei statii de tratare a apei infestate cu arsen, care ar costa 50.000 euro.
Proiectul referitor la reabilitarea retelei de apa, constructia unei retele de canalizare si a unei statii de epurare a apei, inlocuirea retelei de aductiune si alimentare cu apa ar urma sa fie finalizat in aprilie 2012. In aceasta luna trebuie organizata doar licitatia pentru executia lucrarilor pentru care au fost accesate fonduri europene in valoare de 2,5 milioane euro.
CITESTE SI:
ALERTA POLUARE – Apa potabila poluata cu arsen, in localitatea Ardusat
Sursa: Camelia Tocaci, Andrei Gherghel