Vezi VIDEO
Consilierii maramureseni cer sprijin financiar pentru comunele Farcasa si Moisei, acolo unde vor fi amplasate depozitul ecologic, dar si o statie de transfer a deseurilor. Alesii judeteni au cerut sefului administratiei maramuresene sa acorde prioritate in alocarea de fonduri pentru realizarea proiectelor de infrastructura din cele doua localitati. Conducerea Consiliului Judetean Maramures sustine insa ca sumele necesare realizarii unor drumuri comunale nu pot fi alocate din bugetul local sau judetean, asa ca banii trebuie sa vina de la nivel central.
Desi inca n-a demarat constructia propriu-zisa a depozitului ecologic, unii dintre consilierii judeteni isi fac deja probleme in privinta alocarii de fonduri pentru lucrarile de infrastructura care trebuie realizate in localitatile unde se implementeaza proiectul privind sistemul de management integrat al deseurilor.
„Vreau sa ne asigurati ca cele doua primarii Farcasa si Moisei, care s-au angajat in fata cetatenilor cu anumite proiecte de infrastructura in vederea realizarii depozitului ecologic si a statiei de transfer, ca vor primi cat mai repede posibil sumele respective, ca vor fi dirijate sumele catre primarii”, a cerut consilierul judetean Felician Cernestean.
Oficialii Consiliului Judetean Maramures sunt insa rezervati cand vine vorba despre alocarea de fonduri pentru lucrarile ce nu sunt incluse in proiectul privind constructia depozitului ecologic. Sefii administratiei maramuresene au aratat ca in acest context finantarea nu se poate face de la bugetul local sau judetean.
„In prima etapa, drumul de acces la depozitul ecologic de la Sarbi este prins in programul national de dezvoltare locala, chiar pentru a asigura finantarea acestuia. Acel drum nu e parte din proiect si nu poate fi sustinut nici din bugetul judetului integral, nici din bugetul comunitatii locale, in speta a Primariei Farcasa, integral. Am introdus ca lucrare noua, desi regulile sunt de a inchide lucrarile vechi si de a nu deschide alte santiere pentru ca a constituit o prioritate pentru noi acest lucru am sprijinit de fiecare data acele doua primarii”, a explicat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Autoritatile judetene au mai aratat ca proiectul referitor la sistemul de management integrat al deseurilor e cel mai mare de acest gen din Romania. „Ni se pare un proiect important, este cel mai mare proiect pe aceasta axa cu managementul deseurilor din Romania, nu ne putem permite sa facem greseli si ce tine de noi facem in continuare”, a adaugat Zamfir Ciceu.
Contractul de finantare pentru constructia depozitului ecologic a fost semnat in luna ianuarie din acest an. Investitia a fost estimata la peste 63 de milioane de euro, cu TVA inclus. Proiectul include constructia unui depozit ecologic si a unei statii de sortare care vor face parte din centrul de management integrat la Sarbi – Farcasa, dar si realizarea a trei statii de transfer in Moisei, Targu Lapus si Sighetu Marmatiei. In cadrul proiectului mai e prevazuta construirea a sapte centre de colectare a deseurilor voluminoase si periculoase.
Sursa: Camelia Tocaci