Peste 3.800 de copii cu autism, inregistrati oficial in Romania, cresc neobservati de autoritati, care nu-i sprijina cu specialisti, cu servicii publice specializate in terapia ABA sau cu o educatie adaptata nevoilor lor, transformandu-i, conform legii, in adulti bolnavi mintal.
In Romania anului 2010, autismul, o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobilogica, ramane o mare necunoscuta, uneori chiar si pentru cadre didactice sau medicale. Singurii care sunt obligati sa invete pas cu pas ce inseamna autismul sunt parintii. Acestia se trezesc brusc cu o problema care le schimba radical viata.
Lipsa unei minime instruiri si organizari face ca mii de familii, care descopera ca au un copil cu autism, sa piarda timp cu diagnosticarea, informarea, gasirea unor terapeuti comportamentali, care nu se regasesc in nomenclator, sau cu identificarea unui consultant strain pentru terapia comportamentala ABA. Timpul scurs in acest fel este in defavoarea copiilor.
Dincolo de lipsa serviciilor specializate, a terapeutilor si a unei minime indrumari, familiile copiilor cu autism trebuie sa infrunte o noua problema: cea a banilor. Costurile lunare, necesare pentru terapiile copilului ajung la aproximativ 1.500 euro, suma pe care putini dintre ei si-o permit. Si asa incepe lupta.
„Sansele parintilor fara posibilitati materiale sunt mici. Stiu cazuri de parinti care castigau impreuna 400 euro si prin eforturi extraordinare au reusit sa faca campanii si au putut sa faca terapie chiar cu consultanti straini”, povesteste Andreea Sorescu, mama unui copil cu autism si presedinta Asociatiei „Invinge autismul”.
Concret, o familie care are un copil cu autism beneficiaza de o indemnizatie lunara de aproximativ 700 de lei (adica nici 200 de euro), pentru handicap grav, dar costurile pentru terapii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro.
„Consultantii din SUA, care vin la noi si lucreaza cu 15 familii, ne iau un pret mult mai mic decat este cel de acolo, adica intre 35 si 50 de dolari pe ora. Ei vin o data la trei luni, trebuie sa le dai bani de cazare, de masa si diurna. Acestea ar fi cheltuielile, plus cheltuielile terapeutilor, care lucreaza, in general opt ore pe zi, plus cheltuielile pentru logopedie, terapie ocupationala”, a mai explicat Andreea Sorescu.
Unul dintre sustinatorii unei legi deja adoptate, Domnica Petrovai de la Centrul National de Sanatate Mintala, a explicat ca aceasta prevede asigurarea de servicii specializate pentru copiii cu autism, care ar trebui sa fie platite de catre Casa Nationala de Sanatate. Insa, in contextul crizei economice, ramane de vazut daca vor fi gasite resursele financiare.
Sursa: Mediafax