Vezi VIDEO
2012 se anunta un an extrem de dificil pentru Maramures. Cel putin asa considera primarii din judet, care au participat astazi, 5 septembrie, la o intalnire privind metodologia de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor. Alesii locali spun ca de la an la an se descurca tot mai greu, in conditiile in care li se aloca fonduri tot mai putine. La baza repartizarii banilor sta aceeasi formula, care in opinia edililor, dezavanatajeaza orasele mici, dar si comunele.
Primarii maramureseni au fost astazi informati despre sumele care vor intra la bugetele locale, pe 2012. Banii vor fi mai putini comparativ cu 2011, asa ca primarii s-au plans ca nu se vor descurca. Alesii locali au aratat ca se gandesc de pe acum la ce sa renunte anul viitor, precizand ca risca sa se ajunga la sistarea curentului electric sau chiar la inchideri de scoli, daca taierile sumelor la bugetele locale vor continua in acelasi ritm.
“Mi se pare total debusolant avand in vedere sumele alocate pentru Recea, sub 300 de milioane de lei. Va fi foarte greu, in conditiile in care nu stim cand va echilibra Consiliul Judetean bugetul, trebuie sa asigur numai pentru persoanele cu handicap si asistatii sociali cateva sute de milioane in fiecare luna si ne va fi foarte greu”, a afirmat primarul comunei Recea, Octavian Pavel.
Si primarul orasului Ulmeni s-a declarat dezamagit de modul in care sunt impartite sumele pentru bugetele locale. “Sumele sunt destul de mici, ceea ce nu ne poate incuraja sa derulam mai multe proiecte. Este din ce in ce mai greu sa ne desfasuram activitatea, sa impartim acesti bani. Pe de o parte, avem cheltuielile curente de zi cu zi, incercam sa atragem cat mai multe fonduri europene, dar aceste fonduri toate sunt cofinantate si nu exista sumele necesare”, declarat primarul orasului Ulmeni, Lucian Morar.
Alti primari au incercat sa se impace cu ideea banilor mai putini la buget, aratand ca vor incerca sa se incadreze in fondurile alocate, chiar daca acest lucru inseamna si derularea unui numar redus de proiecte.
“Moiseiul a primit mai putin cu vreo doua miliarde de lei fata de anul trecut. Ne vom limita la o suma mai mica pentru asfaltarea strazilor, ulitelor ramase neasfalate in Moisei, noi avem personal putin la Primarie, cheltuielile de personal sunt mici si atunci ne putem descurca destul de bine”, a precizat primarul comunei Moisei, Toader Stetcu.
Oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures sustin ca administratiile locale vor trebui, volens, nolens, sa se incadreze in aceste sume, deoarece acestea sunt fondurile comunicate de Guvern. Pe parcursul anului viitor, se vor mai face, totusi, unele suplimentari, sustin autoritatile judetene.
“Asta e realitatea. In momentul acesta, noi suntem sub realizarile de anul trecut, e pentru prima data in ultimii 6 ani cand noi suntem sub realizari cu 19 milioane. Avand in vedere ca aceasta este ceea ce se da de la Guvern catre administratiile publice locale, va trebui sa ne incadram aici, in aceste sume, daca nu ne putem imprumuta, trebuie sa ne incadram in aceste sume. La distribuirea banilor s-a luat in calcul numarul de locuitori, suprafata in intravilan, impozitul pe venit realizat si acestea au fost corelate cu gradul de realizare al resurselor proprii”, a explicat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi.
Unii primari au atras insa atentia ca nu le ajung banii pentru asistentii persoanelor cu handicap si ca e nevoie de gasirea de resurse financiare, in vreme ce alti alesi locali s-au plans ca proiecte incepute de ani de zile au ramas blocate, deoarece n-au mai venit banii de la nivel central.
Sursa: Camelia Tocaci