Vezi VIDEO
Salariile de mizerie si conditiile precare din Sanatate ii determina pe tot mai multi infirmieri si asistenti maramureseni sa paraseasca sistemul sanitar romanesc pentru o leafa decenta in strainatate. Asa se face ca numarul celor care aleg sa plece din spitalele din judet a crescut cu 10%, fata de anii anteriori, in fiecare luna fiind depuse cate trei preavize de parasire a unitatilor sanitare. Totodata, in primele zece zile ale lunii septembrie, au fost depuse, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures, cinci cereri de eliberare a certificatelor de conformitate, care permit personalului medical sa lucreze in tarile din comunitatea europeana.
Numarul asistentilor si a infirmierilor maramureseni care parasesc spitalele din judet este in crestere. In fiecare luna, de pilda, la Spitalul de Urgenta “Constantin Opris”, sunt depuse cate trei preavize, prin care cadrele sanitare isi anunta plecarea. Potrivit medicilor, principala cauza a plecarii in masa a angajatilor este reducerea salariilor.
“Comparativ cu anii trecuti, am putea spune ca este o crestere cam cu 10% a acestor cereri de parasire a sistemului. In medie avem doua-trei preavize depuse pe luna care vin mai ales din partea personalului sanitar mediu si al celui infirmier, care intr-adevar au salarii extrem de reduse si care, din motive economice parasesc unitatile sanitare”, a spus Calin Pop managerul spitalului.
Demersurile in vederea plecarii angajatilor din sistem s-au simplificat. Daca inainte de septembrie personalul medical din Maramures trebuia sa-si depuna documentatia necesara pentru eliberarea certificatelor de competenta la Ministerul Sanatatii, de la 1 septembrie aceste acte se pot depune la DSP Maramures. Astfel, in primele 10 zile ale lunii septembrie, au fost depuse cinci astfel de cereri.
“In primele zile ale lunii septembrie, au plecat deja spre Bucuresti primele cinci dosare cu cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate. Aceasta activitate fiind una zilnica, asteptam in continuare doritorii”, a spus directorul interimar DSP Maramures.
Singurul lucru care ar stopa adevaratul exod al infirmierilor si a asistentilor in strainatate este o salarizare mai buna.
“Exista proiecte pentru o grila de salarizare mai buna, care sper sa se aplice din cursul anului 2011 si acum este in dezbatere un proiect pe Ministerul Muncii si aceasta salarizare unica va rezolva o parte din aceste probleme, daca ea se va aplica”, a conchis Calin Pop.
Personalul medical care doreste sa plece in strainatate trebuie sa depuna documentele la DSP. In termen de cinci zile, acestea sunt trimise la Ministerul Sanatatii, iar dupa 30 zile lucratoare, medicii, asistentii, farmacistii sau moasele isi primesc certificatele care le atesta competenta. Toate aceste documente le va facilita gasirea unui loc de munca similar in strainatate.
Sursa: Adina Timis