![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un prim contract de finantare a proiectelor de reabilitare termica a blocurilor din Baia Mare a fost semnat astazi, 22 aprilie. Proiectul include lucrari de modernizare si reabilitare termica a sase blocuri de pe raza municipiului Baia Mare, urmand ca pe parcursul a 12 luni, blocurile sa fie reabilitate intr-o maniera cat mai ampla, pentru asigurarea climatului interior impus de cerintele minimale de confort si economie de energie ale imobilelor. Prezent la semnarea contractului de finantare, primarul Catalin Chereches a spus ca acesta este doar un prim pas in programul de reabilitare a blocurilor din Baia Mare, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie modernizate alte 26 de blocuri, unele cu mai multe scari.
Valoarea totala a proiectului este de 5.373.418,76 lei si prevede reabilitarea termica si estetica a blocurilor: str. Alexandru Odobescu nr. 7, str. George Enescu nr. 2, str. Dr. Victor Babes 13, scara A si B, str. Dr. Victor Babes nr. 21, Scara A si B, str. Victoriei nr. 54 si bdul. Decebal nr. 16.
„Avem bucuria, dupa aproape 10 ani, in care li s-a tot spus baimarenilor despre reabilitarea blocurilor si despre acest program de reabilitare, ca avem primul contract de finantare semnat pentru primele sase blocuri. Lucrul acesta s-a intamplat astazi. Este imbucurator, mai ales ca sunt primele pentru care asociatiile de proprietari si-au prezentat intentia de a intra in acest program si au tot fost amanati. S-a blocat programul la nivel guvernamental, s-au amanat si acum a venit momentul ca ele sa fie primele care sa intre in reabilitare“, a spus primarul Catalin Chereches.
Durata de implementare a proiectului este de 12 luni de la data semnarii contractului de finantare, pana la data finalizarii ultimei activitati.
„O reabilitare arhitecturala, o izolare termica asa cum prevad normele, cu polistiren de 15 centimetri, cu tot ceea ce inseamna inclusiv schimbarea geamurilor si montarea geamurilor termopan cu mai multe camere. Cu o izolare perfecta, dar inclusiv si reabilitarea trotuarelor adiacente blocurilor respective“, a mai spus primarul Chereches.
Din valoarea totala a proiectului, proprietarii locuintelor vor fi nevoiti sa plateasca doar 10 procente. Alte doua contracte de finantare urmeaza sa fie semnate pe parcursul saptamanilor urmatoare.
„Am venit si cu o facilitate pe care o acorda Consiliul Local, respectiv proprietarii platesc doar 10% din valoare si nu o cota mai mare asa cum era prevazut initial, ceea ce ii determina pe tot mai multi cetateni sa intre in acest program. Eu cred ca este un lucru imbucurator pentru municipiul Baia Mare si cred ca acest program va continua pana in 2020 si va schimba fata municipiului. Asta imi doresc eu, sa schimbam imaginea orasului, sa schimbam din punct de vedere estetic aceste cartiere de blocuri si sa dam pe de alta parte si un anumit tip de confort cetatenilor si bineinteles facturi mai mici la energie“, a adaugat edilul.
Al doilea contract de finantare se va semna pentru blocurile: str. Culturii nr.1 si Piata Revolutiei, blocurile nr. 2, 3, 4 si 5. Al treilea contract de finantare se va semna pentru 21 de blocuri de locuit, municipalitatea fiind acum in etapa de proiectare, faza DALI.
Cele 21 de blocuri sunt: bd. Bucuresti nr. 5, scarile A, B, C, D, E; bd. Bucuresti bl. 8, scarile A, B, C; bd. Unirii nr. 7, scarile A, B, C, D; str. Agriculturii nr. 10; bd. Unirii 5A; str. Progresului, nr. 52, 54, 56, 58 si 60; str. Victoriei nr. 57 (Bucla); bd. Republicii nr. 48, scarile A si B si nr.52; str. Ciprian Porumbescu nr. 2; bd. Independentei nr. 20; Aleea Filaturii nr. 1/A; bd. Decebal nr. 14; bd. Traian nr. 6; str. I.L Caragiale nr.12 B; bd. Bucuresti nr. 40 si bd. Decebal nr. 20.
Sursa: Cosmin Carp