Vezi VIDEO
Angajatorii din Maramures mai degraba platesc taxe la stat decat sa angajeze persoane cu dizabilitati. Responsabilii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Maramures spun ca din cele 52 de oferte de joburi depuse la sediul institutiei pentru maramuresenii cu handicap, in acest an, doar noua s-au ocupat. Asta pentru ca, spun reprezentantii ONG-urilor care protejeaza drepturile persoanelor cu dizabilitati, criteriile de angajare sunt prea stricte si nu ar putea fi indeplinite nici de oamenii fara probleme de sanatate.
In incercarea de a ramane cu mai multi bani in vistierii, patronii maramureseni gasesc “portite de scapare” pentru a nu incadra in munca persoane cu dizabilitati. Acestia aleg sa plateasca jumatate din salariul minim pe economie sau sa achizitioneze produse realizate de persoanele cu dizabilitati pentru a scapa de amenzi.
“In general, angajatorii prefera sa plateasca sumele datorate la bugetul de stat potrivit legii 448/2006 decat sa angajeze persoane cu dizabilitati, pentru ca aceasta necesita asigurarea conditiilor de munca. In acest an, pe cele 52 de oferte de locuri de munca s-a reusit incadrarea in munca a noua persoane cu dizabilitati”, a spus Oana Osanu, directorul executiv al AJOFM Marmaures.
Militantii pentru incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati spun ca angajatorul tipic, din comoditate, decide sa nu incadreze in munca un lucrator care are nevoie de conditii speciale.
“Angajatorii din Maramures au o anumita retinere pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, in primul rand din necunoasterea tipurilor cu dizabilitati. De ce sa fac eu efortul asta, ca trebuie sa-mi schimb amenajarea locurilor de munca, sa amenajez intrarea, un anume loc, cand pentru un om sanatos nu trebuie sa fac nimic, ii dau echipamentul de lucru si il trimit la munca”, a explicat Daniel Filipas, directorul Asociatiei Esperando.
Oficialii AJOFM spun ca ofertele depuse la sediul institutiei pentru persoanele cu handicap au criterii prea stricte pentru incadrarea in munca a acestora: fie vechimea in munca solicitata este prea mare, fie calificarea nu corespunde cu cererea de pe piata muncii.
“Conditiile cerute ne pun in imposibilitaea de a gasi persoane care sa corespunda conditiilor angajatorilor si sa fie si persoane cu dizabilitati”, a adaugat directorul AJOFM.
Presedintele Asociatiei Esperando adauga ca angajatorii nu sunt destul de aspru sanctionati daca nu angajeaza persoane cu handicap.
“Daca s-ar intampla asa cum se intampla in alte tari, ca angajatorul sa plateasca de doua ori salariul minim brut pe economie la stat, fara niciun beneficiu, atunci s-ar gandi de doua ori si ar zice si ca din cei 2000 lei pe care-i dau la stat angajez pe cineva si ii dau 1000 RON, dar imi face si ceva la firma”, a incheiat Filipas.
Persoanele fizice, private si institutiile publice care au peste 50 de angajati sunt obligate sa incadreze in munca persoane cu dizabilitati reprezentand 4% din numarul total al salariatilor. Cei care decid sa nu incadreze in munca persoane cu dizabilitati trebuie fie sa plateasca 300 lei lunar la stat, fie sa achizitioneze bunuri de la persoanele cu dizabilitati.
Sursa: Adina Timis