Prejudiciul adus de mere sanatatii dintilor este de patru ori mai mare decat cel provocat de bauturile racoritoare carbogazoase. De asemenea, vinul si berea blonda cresc riscul deteriorarii danturii, sustine o echipa de experti britanici, in finalul unui studiu pe un esantion de peste 1.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, potrivit The Daily Mail.
Atunci cand o persoana mesteca incet un mar, nivelul ridicat de aciditate al fructului afecteaza in mod considerabil dintii, explica, in acest context, profesorul David Bartlett de la King’s College London Dental Institute.
In cadrul studiului mentionat, expertii au fost interesati in special de relatia dintre dieta persoanelor investigate si erodarea smaltului si a dentinei dintilor.
S-a dovedit ca riscul ca dentina sa fie afectata era de 3,7% in cazul persoanelor care consumau cu regularitate mere.
Unele sortimente de mere, potrivit calculelor oamenilor de stiinta, contin echivalentul a patru lingurite de zahar, ceea ce provoaca un nivel crescut de aciditate in gura.
In acest sens, medicii recomanda ca merele sa fie consumate impreuna cu o felie de cascaval sau branza, intrucat calciul neutralizeaza acidul. De asemenea, ei spun ca este binevenit si un pahar cu apa simpla sau spalatul pe dinti.
Sursa: Agerpres