Vezi VIDEO
Succes pentru arheologii maramureseni care, impreuna cu colegi din Germania, Polonia si Ucraina, au gasit intr-unul dintre siturile arheologice de la Lapusu Romanesc ceea ce pare sa fie cea mai impunatoare constructie descoperita in estul Europei. Cladirea din lemn s-a presupus ca servea ca loc de reuniune pentru ospete funerare. Obiectele gasite in monument demonstreaza, sustin expertii, ca mineritul in bazinul Lapusului dateaza din epoca bronzului si ca locuitorii au venit in zona atrasi de bogatiile minerale.
Echipa de cercetare a Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures, impreuna cu colegi din alte trei tari, au inregistrat dupa patru ani de sapaturi, un nou succes. Acestia au gasit in timpul sapaturilor pe santier o constructie care ocupa intreg arealul unui tumul si care este asemanatoare celor din civilizatia miceniana. Are forma dreptunghiulara, iar specialistii o numesc megaron.
“La sfarsitul anului trecut, s-a constatat prezenta unei constructii incendiate, de forma dreptunghiulara, de orientare nord-sud, si de dimensiuni impresionante. Este vorba de cea mai mare constructie descoperita pana in prezent in bazinul carpatic. Are 25 metri lungime si 11 metri latime”, a explicat Carol Kacso, arheolog la Muzeul de Istorie si Arheologie Maramures.
In interiorul constructiei, cercetatorii au presupus ca se realizau reuniuni si ospete funerare, judecand dupa prezenta unor obiecte de ceramica folosite la astfel de ritualuri. Pentru determinarea perioadei din care atesta constructia, s-a folosit o tehnica speciala cu carbon.
Arheologii au concluzionat, in urma studiilor, ca mineritul in zona Lapusului era printre ocupatiile importante ale locuitorilor inca din epoca bronzului, bogatiile naturale fiind cele care au dus la dezvoltarea unor asezari importante.
Cercetarile continua la Lapus si in perioada urmatoare, insa arheologii au si o nemultumire. Situl, care se afla in proprietatea localnicilor, poate fi afectat grav de culturile agricole. “Din pacate, o parte din acesti tumuli sunt amenintati de distrugere. Din pacate, acest sit, deosebit de important, continua sa fie in proprietatea localnicilor, care evident folosesc terenul pentru lucrarile agricole. Oricare lucrare s-a realiza acolo distruge mai mult sau mai putin o parte din monumente”, a adaugat arheologul.
Din echipa de cercetare au facut parte specialisti recunoscuti pe plan international, printre care Carola Metzner-Nebelsick de la Universitatea din Munchen si Louis Nebelsick de la Universitatea din Varsovia. Pe santierul de la Lapusu Romanesc a fost prezent si cercetatorul roman Alexandru Vulpe.
Materialele gasite in sit de la Lapus vor fi restaurate si vor fi prezentate curiosilor intr-o expozitie speciala.
CITESTE SI:
ARHEOLOGIE – La necropola tumulara din Lapus sau „Troia” Maramuresului (GALERIE FOTO)
TURISM CULTURAL IN TARA LAPUSULUI – In vizita la situl arheologic din Lapus (GALERIE FOTO)
CERCETARI ARHEOLOGICE – PREMIERA – Maramuresenii vor putea sti cum arata judetul lor in epoca bronzului, adica in secolul 14 i.Hr.
Sursa: Catalin Tineghe