Vezi VIDEO
Desi au trecut peste cinci luni de la alegerile locale, trei primarii din Maramures nu au restituit sumele primite de la bugetul de stat pentru organizarea scrutinului electoral din 10 iunie. Conform legii, banii primiti cu titlul de imprumut pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru buna desfasurare a alegerilor locale ar fi trebuit rambursati la bugetul de stat in 60 de zile.
In Maramures, organizarea alegerilor locale din 10 iunie a costat 598.443,37 de lei. Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale, care in mod normal trebuie suportate de catre primarii, la scrutinul din vara au fost alocate din bugetul stat. Autoritatilor locale aveau la dispozitie 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial ca sa inapoieze banii.
”Sumele au fost achitate, prin Institutia Prefectului, inclusiv cele destinate primariilor, urmand sa fie recuperate pentru a fi returnate la Guvern. La nivelul judetului Maramures, avem trei unitati administrativ-teriotriale care nu si-au platit aceste sume. Este vorba de primariile din Petrova, Viseu de Jos si Ieud, sumele cuprinse pentru fiecare primarie fiind intre 1.000 si 2.000 de lei. Urmeaza ca saptamana aceasta banii sa fie recuperati”, a mentionat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.
Desi sumele nu sunt semnificative, totalizand 5.354,58 lei (Ieud – 1.805,18 lei -, Petrova – 1.290,80 lei -, Viseu de Jos – 2.258,60 lei), cele trei primarii au depasit cu peste doua luni termenul la care erau obligate de lege sa ramburseze la bugetul de stat imprumutul acordat pentru organizarea alegerilor din 10 iunie 2012.
Primarul comunei Viseu de Jos, Gavrila Simon, a declarat ca nici nu stia ca are restante si nici nu l-a anuntat nimeni de la Prefectura ca ar trebui sa plateasca. “Eu stiu c-am rambursat tot, si referendum si asta. Am avut vreo 4.000 si ceva de lei pentru refrendum si am platit si eu stiu ca am platit si alea (n.r., alegerile locale). Aparem noi cu datorii acolo?! E prima data cand aud… Eu stiu c-am platit. Posibil cum a fost celalalt primar si… da, nu, nu, am vorbit de o gramada de ori cu domnul subprefect Bercean si ne-a zis ca ne-a mai ramas de la referendum de achitat, dar nu ne-a zis niciodata de astealalte, ca noi le plateam ca nu-s o suma”, a declarat primarul din Viseu de Jos.
In schimb, primarul din Ieud, Nicolae Traian David, a confirmat datoria, insa a si prezentat o explicatie pentru amanarea platii. “Da, e o suma mica, avem si banii, insa avem o problema pentru care n-am putut plati. Contabila Primariei e foarte bolnava si n-am inlocuitor, ma descurc foarte greu, cum is posturile blocate. Avem un domn contabil care vine de la Moisei o data pe saptamana si ne mai ajuta. Efectiv am uitat de plata asta. Deci nu-i vorba de lipsa de bani. Am banii pusi deoparte, am discutat cu ei (n.r., cei de la Institutia Prefectului) si chiar maine o platesc”, a declarat primarul David.
Indiferent de precizari, Directia Generala a Finantelor Publice Maramures trebuie sa faca demersurile pentru recuperarea banilor.”Sumele trebuiau rambursate pana la sfarsitul lunii august, deocamdata dansii au avut niste probleme financiare, dar acum detin aceste sume si le vor achita. S-a discutat cu fiecare primar in parte si vor face demersurile sa achite aceste sume. Nu sunt sume mari”, a subliniat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.
Fondurile imprumutate primariilor de la bugetul de stat, prin Ministerul Administratiei si Internelor, au fost destinate pentru plata hartiei speciale pentru buletinele de vot, serviciile de tiparire, stampilele de vot si de control, timbrele autocolante si transportul buletinelor de vot catre sediile primariilor. In Maramures, cea mai mare suma a primit-o Consiliul Judetean (peste 330.000 de lei) si Baia Mare (peste 75.000 de lei), iar cea mai mica, Poienile Izei (855 de lei).
Sursa: Catalin Vischi