Vezi VIDEO
Creditul cu buletinul, un vis devenit realitate in urma cu cativa ani, a ajuns, astazi, un cosmar pentru multi dintre maramureseni. In contextul crizei economice, care a dus la diminuarea salariilor atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat, imprumuturile luate de la banca sunt o povara pe care numeroase familii o duc cu greu in spate. Statisticile Bancii Nationale a Romaniei arata ca tot mai multe persoane inregistreaza intarzieri la achitarea ratelor iar numerosi baimareni chestionati de eMaramures sustin ca, dupa cresterea dobanzilor, fac planuri de emigrare pentru a putea returna la banci imprumuturile luate.
Raportarile BNR la jumatatea anului indica in Maramures restante de 172 de milioane de lei in cazul creditelor luate in lei si de peste 135 de milioane in cazul creditelor luate in valuta. In procente, statisticile arata ca aproximativ 10% din sumele imprumutate de maramureseni nu au fost restituite la timp, valorile fiind mai mici in cazul operatinilor in valuta. O solutie ar fi refinantarea, dar in conditiile actuale de creditare, nu multi sunt cei ce reusesc sa obtina o astfel de “oferta” din partea bancilor.
„A crescut dobanda. Am incercat sa fac o refinantare, insa, din pacate, suma pe care in 2008 am luat-o fara ipoteca, acum nici cu ipoteca nu mai pot sa o iau, ca sa fac refinantarea. Am platit 4 ani, din care doar 1.000 de euro au mers pe credit, diferenta a fost dobanda. De la o rata de 275 de euro, acuma am o rata de 300 de euro”, a marturisit o baimareanca.
Cele mai afectate categorii sunt bugetarii si somerii, care, din cauza veniturilor limitate, acumuleaza datorii mai mari pe zi ce trece. In plus, in functie de indicele Euribor, ratele cresc simtitor. La adapost par sa fie, cel putin pentru moment, maramuresenii care lucreaza in strainatate si care reusesc sa puna de-o parte bani pentru a-si acoperi imprumuturile.
„Avand in vedere ca muncesc in strainatate, reusesc sa imi platesc ratele. Nici intr-un caz nu as fi reusit sa le platesc daca as fi ramas in Romania”, marturiseste o maramureseanca plecata peste hotare.
Documentele statistice ale BNR indica faptul ca, anul acesta, populatia s-a orientat spre creditele de consum. Sumele aflate in evidente la nivelul lunii iunie ca fiind imprumutate pe acest capitol se ridica la peste 1.030 de milioane de lei, comparativ cu suma de 311 milioane virata pentru achizitia de locuinte. Din cau
„Creditarea se face majoritar in euro, pentru ca este vorba de o creditare pe termen lung. Aici este si Prima Casa, care are o pondere mai mare in totalul creditelor, dar si creditele imobiliare, care in general se negociaza pe euro”, explica directorul comercial al unei sucursale bancare, Ioan Crisan.
Din cauza restantelor tot mai mari, creditele acordate de banci populatiei se fac acum in baza unor masuri mult mai stricte. Dosarele de acordare a imprumuturilor au devenit mult mai stufoase, iar bancherii analizeaza cu atentie atat trecutul financiar al clientilor, cat si posibilitatea de rambursare a creditelor. In paralel, bancile fac si demersuri pentru executarea silita a datornicilor in vederea recuperarii sumelor restante.
Sursa: Gabriela Kuhajda