Vezi VIDEO
Noul an scolar incepe cu manuale vechi. Elevii din judetul Maramures vor invata din cartile pe care le-au folosit si colegii lor mai mari deoarece bugetul alocat de minister in acest sens abia acopera jumatate din necesarul de material didactic. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca s-au obisnuit deja cu situatia, dar ca manualele ce urmeaza a fi distribuite elevilor sunt in stare buna, chiar daca sunt vechi de doi-trei ani.
Banii veniti de la ministerul educatiei au fost insuficienti pentru achizitia de carti noi in unitatile de invatamant din Maramures. Responsabilii ISJ Maramures spun ca au facut eforturi ca toti elevii sa aiba manualele pe banci luni, 13 septembrie, in prima zi de scoala.
“In functie de fondurile alocate de Minister, cred ca am acoperit necesarul. Sigur ca vom folosi in continuare manualele care au doi-trei ani, pentru ca un manual poate sa aiba o vechime de patru ani si trebuie sa distribuim copiilor si carti din generatiile anterioare”, arata Francisc Sebok, economist in cadrul compartimentului de Investitii al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Proportia in care a fost acoperit necesarul manualelor este de 100% la clasa I, in vreme ce la clasele II-VII este de 25%. Pentru elevii de clasa a VIII-a s-au facut eforturi ca necesarul de manuale noi la matematica si limba romana, disciplinele la care sunt evaluati in cadrul testarilor nationale, sa fie acoperit in proportie de 50%. Elevii de clasa a IX-a si a X-a, inclusi in invatamantul obligatoriu, primesc manuale noi in proportie de 50%.
“Noi am centralizat, sa vedem de cati bani am avea nevoie pentru manuale noi, si am constatat ca am avea nevoie de 10 miliarde lei vechi. Fiind criza, am obtinut doar 4,6 miliarde lei vechi, suma pe care trebuie sa o gospodarim”, a adaugat Sebok.
Cele mai putine manuale noi sunt pentru minoritati, deoarece ministerul aloca bani pentru manuale la aceste clase doar odata la patru ani. In Maramures, manualele noi in ucraineana se gasesc cel mai greu. De asemenea, manualele noi de limba engleza sunt mai greu de achizitionat, deoarece costa mult si ajung greu de la edituri.
Pentru a intra in posesia manualelor, delegati ai scolilor din teritoriu trebuie sa se deplaseze la depozitul ISJ Maramures pana vineri, 10 septembrie.
“Procentul de acoperire al manualelor in scoala noastra este de 25%, iar la clasa I este de 100%, pentru ca de fiecare data s-a asigurat tot necesarul. Sigur, am avea nevoie de mai multe manuale noi, dar in doi-trei ani se asigura acest procent”, afirma Carmil Ciurdas, delegat din partea Scolii Ilba.
Daca elevii pana in clasa a X-a primesc manualele gratuit, cei de clasele a XI-a si a XII-a vor fi nevoiti sa si le cumpere, fie de la librarii, fie de la colegii mai mari. Cu toate acestea, potrivit administratorilor de librarii, vanzarile sunt mai mari la manualele care in mod normal ar trebui distribuite gratuit.
“Cele mai ieftine manuale sunt cele pentru ciclu primar. Cel mai ieftin este cel de religie de clasa a II-a, care costa 9 lei. Celelalte sunt la 18-19 lei. Pentru liceu, preturile sunt de la 20 de lei in sus. Cel mai scump este manualul de clasa a XII-a, de biologie”, a precizat Edith Lenghel, administratorul unei librarii din Baia Mare.
Librarii se asteapta insa ca in primele zile de scoala vanzarile de manuale sa creasca pentru toate disciplinele si clasele, la fel cum s-a intamplat si in anii anteriori.
Sursa: Catalin Tineghe