Vezi VIDEO
Astazi, 28 noiembrie, se implinesc 24 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Arsenie Boca, supranumit „Sfantul Ardealului”. La mormantul parintelui merg frecvent pelerini din intreaga tara, multi dintre acestia marturisind ca au simtit in viata ajutorul venit in urma rugaciunilor adresate parintelui Arsenie Boca. In aceste zile spre Prislop si-au indreptat pasii si numerosi credinciosi din Maramures, care au dorit sa-l cinsteasca asa cum se cuvine pe marele duhovnic.
Despre parintele Arsenie Boca numerosi credinciosi continua sa dea marturie despre viata plina de sfintenie pe care o avea acesta. A reusit sa schimbe viata multora din cei care au venit sa-l cunoasca sau sa-i ceara un sfat. Minuni continua sa se intample insa si dupa trecerea sa la cele vesnice, mii de pelerini venind la mormantul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului, pentru a-i cere mijlocirea la Dumnezeu in diferite probleme.
Despre marele duhovnic, unul din ucenicii sai, parintele Serafim Badila, de la Manastirea Casiel, prezent recent in Baia Mare a marturisit ca e un „mare sfant”, chiar daca deocamdata a fost canonizat doar de „Dumnezeu si de popor”.
“Ce sfant mare este parintele Arsenie Boca. Se zice ca se naste unul la 2.000 de ani. De ce? Pentru ca a venit altfel in lume parintele nu cum am venit noi, ceilalti. Mama parintelui era copila tanara. Si avea o dorinta. Doamne, Iisuse Hristoase, daca imi decizi Taina Cununiei si imi dai copii, eu tie ti-l dau, al Tau sa fie, Tie sa-ti slujeasca”, a relatat parintele Serafim Badila.
Parintele Serafim Badila a mai aratat ca a avut sansa in viata sa-si dea seama de darurile cu care fusese inzestrat de Dumnezeu parintele Arsenie Boca. Acesta a relatat ca pe vremea cand era in lume a fost sfatuit de parintele Arsenie sa intre in viata monahala, insa n-a tinut cont de sfatul sau. Pentru neascultare, a ajuns chiar sa se imbolnaveasca.
“Dansul, cand am mers unde picta la Draganescu, mi-a zis sa merg sa fac Teologie. Eu nu-l ascultam. Mergeam la el si imi spunea: de ce vii la mine, daca nu ma asculti? M-a trimis la Sihastria, la parintele Cleopa, sa-i zic ca vreau sa ma fac monah. Pentru ca eu nu-l ascultam, Dumnezeu a ingaduit sa am o durere dupa cap insuportabila. Umblam cu fulare ca baba Dochia cu noua cojoace. Si vine la mine un parinte, cand eram la Ramet, si pune mana la mine dupa cap si zice: a zis parintele Arsenie Boca la un preot sa puna mana pe cap la cineva, ca-l durea. Cand a terminat de zis a luat mana. De atunci nu m-a mai durut”, a spus parintele Serafim.
Ucenicul parintelui Arsenie Boca a mai amintit si un sfat pe care i l-a dat marele duhovnic: „ori de vrei, ori de nu vrei, Dumnezeu e cu tine”, ceea ce inseamna ca atunci cand omul face fapte bune, Dumnezeu e cu el. In schimb, atunci cand omul are anumite patimi sau face rele, vine un moment cand e posibil ca acesta sa se imbolnaveasca si atunci, vrand-nevrand, trebuie sa respecte un anumit regim sau exista alt mod prin care Dumnezeu lucreaza pentru a-l determina pe crestin sa se intoarca la credinta si sa implineasca dreptatea lui Dumnezeu.
Despre viata sfanta a parintelui Arsenie Boca exista numeroase marturii din partea celor care l-au cunoscut, la fel cum numerosi credinciosi relateaza in continuare ca au simtit la un moment dat interventia parintelui Arsenie Boca in viata lor.
Parintele Arsenie Boca s-a nascut in data de 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara, primind la botez numele Zian. A colaborat cu parintele Dumitru Staniloae la realizarea in limba romana a Filocaliei, fiind numit de acesta „ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.
Pe tot parcursul vietii sale monahale, Parintele Arsenie Boca a fost prigonit si persecutat de comunisti, urmarit de securitate, arestat si dus la Canal pentru aproape un an. Se spune ca in perioada in care a fost arestat, celula in care era inchis Parintele Arsenie era gasita descuiata dimineata de catre gardieni, asa incat chiar ei au ajuns sa spuna ca nu ei trebuie sa-l pazeasca pe Parintele, ci invers! A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, fiind inmormantat pe 4 decembrie 1989, la Manastirea Prislop, din judetul Hunedoara.
Sursa: Camelia Tocaci