Vezi VIDEO
Apa rece de la frigider, inghetata sau o baie in rau pot sa faca mai mult rau decat bine in aceasta perioada. Asa se explica faptul ca, de la inceputul lunii august aproximativ 50 de maramureseni au ajuns la medic cu raceli, gripa, infectii urinare sau laringite. Pentru a nu se imbolnavi pe final de vara, medicii ii sfatuiesc pe maramureseni sa bea lichide la temperatura camerei, sa nu se imbaieze in apa rece, sa foloseasca cu masura aerul conditionat si sa se hidrateze.
Lipsa de cumpatare in privinta tentatiilor de final de sezon estival a facut ca numarul persoanelor care au apelat la medicii de familie prezentand simptome specifice racelii sa creasca. Cadrele medicale spun ca multi maramureseni s-au ales cu laringite, bronsite, infectii urinare, dar si raceli usoare. Pentru a preveni instalarea pneumoniilor si agravarea problemelor deja instalate, specialistii recomanda ca la primele dureri puternice de gat pacientii sa li se adreseze.
“Din pacate, exista foarte multe tentatii, prima ar fi apa rece din frigider dupa care a doua zi toata lumea are probleme cu gatul, dupa, tentatia inghetatei, cand lumea nu are rabdare sa se topeasca un pic si atunci toata lumea o mananca rece. Poti sa mergi undeva unde este un rau, la un gratar, si din cauza caldurii stai in apa rece si senzatia este binevenita, dar a doua zi te poti alege cu o infectie urinara”, a spus medicul de familie Felicia Borz.
Specialistii spun ca, in comparatie cu anii precedenti, numarul maramuresenilor cu probleme respiratorii a crescut. “In acest an, avem mai multe cazuri de raceala si gripa, deoarece nu ne ingrijim cum trebuie, suntem preocupati de alte lucruri. Daca in prima zi bolnavul are febra, trebuie administrate simptomatice sa-i scada febra, de asemenea vitamina C in cantitati industriale si sa se hidrateze. Insa, daca dupa 24 de ore simptomele persista, le-as indica sa se adreseze medicului”, a adaugat Borz.
La prima durere in gat, febra si stranut maramuresenii sunt sfatuiti sa se adreseze medicilor si sa nu se trateze cu antibiotic, deoarece raceala se poate complica. De asemenea, specialisti spun ca antibioticul luat dupa ureche face ca virusurile sa capete rezistenta, in aceasta situatie medicii fiind nevoiti sa le administreze pacientilor antibiotice mai puternice.
Sursa: Adina Timis