![]() |
![]() |
Uniunea Artistilor Plastici, fililala Baia Mare, si-a deschis anul expozitional cu vernisajul de sculptura si grafica semnata de baimareanul Paul Covaci. Expozitia „Etape” deschisa publicului azi, 18 ianuarie, cuprinde peste 40 de lucrari de sculptura in lemn si grafica in pastel uleios realizate de artist in perioada 2006-2010. Ceea ce atrage atentia, insa, sunt sculpturile ce apartin universului culinar, adica: pere, mere sau pui la rotisor, tema pentru care artistul recunoaste ca are o oarecare predilectie.
Pe holurile Galeriei de Arta din Baia Mare poate fi vazuta, incepand de azi, 18 ianuarie si pana in 31 ianuarie, prima expozitie de sculptura si grafica semnata de Paul Covaci, unul dintre membrii UAP. Printre sculpturile ce apartin tanarului artist, absolvent al Liceului de Arta din Baia Mare si al Facultatii de Arte Plastice din Timisoara, se pot vedea multe exponate ce tin de bucatarie, ceea ce tradeaza, spun criticii, spiritul ludic, generozitatea sculptorului.
„Acest umor jovial intalnit in lucrari tradeaza un suflet foarte generos care zboara pe coordonate foarte inalte din punct de vedere spiritual si in acelasi timp ofera un dar de nepretuit semenilor”, a spus conferentiarul universitar Bertalan Kovacs.
Artistul se afla la a patra expozitie personala. Debutul si l-a facut in clasa a X-a, printr-o expozitie de caricaturi. A mai expus lucrari de grafica in Baia Mare si in Anglia, insa acum prezinta pentru prima data publicului lucrari de sculptura. Predilectia pentru ceea ce tine de universul culinar o marturiseste insusi autorul, fapt ce se va concretiza intr-o viitoare expozitie care va avea aceeasi tema.
„E o relatie foarte stransa intre mancare si gustul estetic. Recunosc ca ma preocupa mancarea si trebuie sa dezvalui ca urmatoarea sculptura va infatisa o omleta”, a marturisit Paul Covaci.
Sursa: Diana Grad