Noua lista cu medicamente compensate va intra in vigoare pe 1 octombrie, cu o luna intarzire. Programate sa fie aplicata din septembrie, lista cu medicamente pentru bolnavii cronici si cea cu produsele compensate 100% (pentru copii pana la 18 ani, gravide, lauze si tineri de la 18 la 26 ani care nu realizeaza venituri) nu si-a mai facut efectele. Directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Alexandru Deac, a declarat ca amanarea survine scumpirii recente a medicamentelor.
O majorare a pretului la medicamente ar fi facut ca multi pacienti sa nu aiba acces la tratament, asfel incat autoritatile sanitare au decis sa amane intrarea in vigoare a noilor liste, care ar fi dus la o noua majorare. Pana la inceputul lunii octombrie, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor face simulari pentru a putea ajunge la un compromise cu producatorii si distribuitorii, iar pretul medicamentelor sa fie suportabil.
“Intrarea in vigoare a listelor au fost amanate pentru ca pacientii sau asiguratii sa nu aiba acea diferenta foarte mare de plata fata de ceea ce plateau pana acum. S-au constituit comisii mixte la nivel de minister si Casa. In aceasta luna, se fac simulari in aceea ce priveste metodologia de calcul a pretului de referinta pe aceste liste C1 si C3. Lucru care este imbucurator, pentru ca probabil ceea ce s-a auzit pana la 1 septembrie nu se va confirma in totalitate, probabil vor fi sume mult mai mici la coplata din partea asiguratilor”, a spus Alexandru Deac, presedintele Casei de Asgurari de Sanatate Maramures.
Chiarsi asa tratamentele medicamentoase de ultima generatie vor creste cu 5-30%, potrivit lui Deac. “Noi dorim sa beneficieze de tratament medical cat mai multi asigurati. Cei care au tratament de ultima generatie, sigur, vor trebui sa plateasca mai mult din buzunar, in procent de 5% si pana la 30%, lucru care nu este imbucurator, insa la aceasta analiza financiar-contabila am ajuns la concluzia ca nu am putea deconta retetele si am depasi termenele scadente de 120 zile”, a adaugat seful CAS.
Valoarea retetelor compensate si gratuite a crescut cu mai mult de 10% la programele de sanatate, iar cele cu contributie si fara contributie personala, cu aproximativ 30%, lucru care a fost semnalat de CAS si Ministerul Sanatatii, acesta fiind motivul principal pentru care se recurge la coplata.
Sursa: Adina Timis