Vezi VIDEO
Cazurile de pesta porcina africana semnalate in doua state europene au impus activarea la nivel judetean a Centrului de Combatere a bolilor la animale. In acest context, in Maramures a fost instituita stare de alerta, fiind stabilite si masurile care se impun in vederea prevenirii aparitiei de boli la efectivele de animale si pasari din judet. De asemenea, autoritatile locale au fost instiintate ca trebuie sa identifice terenurile unde ar urma sa fie distruse cadavrele animalelor bolnave.
In Polonia si Lituania au fost confirmate cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti, ceea ce a impus avertizarea populatiei din Romania cu privire la evolutia acestei boli. Pentru a fi pregatiti sa intervina de urgenta in cazul in care boala evolueaza si va afecta animale de pe teritoriul Romaniei, la nivel national s-a dispus activarea Centrului de Combatere a bolilor la animale. Reprezentantii acestui for au fost convocati astazi, 26 martie, pentru prima data.
„In acest moment situatia epidemiologica de la nivelul judetului Maramures nu impune, in sensul ca nu avem in tara pe teritoriul judetului Maramures niciun fel de probleme epizootice, mai putin anemia infectioasa cu care ne-am obisnuit si o stim. Pentru ca situatia de la granitele Romaniei o impune, in sensul ca avem semnalate focare de pesta porcina in state care nu sunt membre ale UE, a trebuit sa convocam acest centru local de combatere a bolilor pentru a crea cadru operativ ca in momentul in care ar putea aparea aceste probleme sa putem sa actionam”, a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, Vasile Pop.
Reprezentantii centrului au fost informati si despre masurile care vor trebui adoptate in vederea prevenirii aparitiei si extinderii bolilor majore in efectivele de animale si pasari. Totodata, primarii au fost atentionati ca e nevoie sa identifice terenuri unde ar urma sa fie depozitate si distruse cadavrele animalelor bolnave.
„Avem toate elementele ca in caz de epizootie aceste boli sa poata fi stavilite si animalele respective bolnave sa poata fi ecarisate, atat catre aceste unitati de neutralizare, cat si ca varianta alternativa, punerea la dispozitie printr-un ordin al prefectului catre administratiile locale de a identifica surse alternative, adica fiecare primarie sa identifice un teren de regula in suprafata de 300-500 mp. Nu-l amplasam in zone inundabile. Are nevoie inclusiv de acordul de mediu ca in cazul in care unitatile de ecarisare nu fac fata, noi sa putem aduna aceste animale in aceste locuri si sa fie incinerate si distruse”, a adaugat Vasile Pop.
Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Specialistii spun ca boala nu se transmite la om, insa poate genera pierderi economice, din cauza costurilor ridicate de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse in privinta comertului cu porci vii si preparate din carne de porc.
Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare toate animalele suspecte vor fi omorate si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.
Sursa: Camelia Tocaci