Vezi VIDEO
Dovlecei lungi cat un om cresc in gradina unui baimarean, care de cativa ani si-a uimit vecinii cu productia lui. Lumea trece pe langa curtea barbatului si se minuneaza, pentru ca dovleceii par sa creasca din copaci. De mai bine de 20 de ani, baimareanul cultiva ciudatele plante, care ajung si la doi metri lungime.
Gheorghe Pop a primit semintele dovleceilor uriasi de la un var al sau din Canada, care a vrut sa ii faca o surpriza, stiind pasiunea pentru gradinarit a baimareanului. Nu a stiut ce o sa iasa din ele. A vazut doar ca plantele incep sa se intinda prin copaci si le-a facut suporturi ca pentru vita de vie. Apoi a observat ca dovleceii nu se mai opresc din crescut si se tot lungesc, pana ajung sa depaseasca un stat de om.
Barbatul a si facut o demonstratie in curtea sa. A luat o ruleta si a intins-o pe un dovlecel. Este foarte mandru de gradina sa, de care se ocupa cu mare grija. Ca sa ajunga la asemenea dimensiuni impresionante, plantele nu au nevoie de pamant bun, putina apa, soare si de un suport inalt cam de vreo 3 metri, pentru ca dovleceilor le place sa se fie la inaltime.
Baimareanul este foarte multumit de recolta si an de an o imparte gratuit cu prietenii si vecinii sai. El spune ca toamna culege dovleceii care ii lasa pentru seminte. ”Astia doar toamna trebuie culesi. Ii pun in beci, iar peste iarna coaja se inatreste asa de tare ca trebuie sparta cu ciocanul. Nu toate semintele din dovleac sunt bune insa. Numai samanta maro este productiva. Baimareanul a fost si darnic. A impartit seminte in tot judetul, iar lumea il cunoaste ca si cultivatorul de dovlecei uriasi.
Gheorghe Pop a spus ca dovleceii trebuie consumati cand inca mai au par pe ei. Dovleceii sunt foarte gustosi, iar modurile de preparare sunt felurite. Gradinarului ii place cel mai mult sa ii manance prajiti. A si invatat numeroase retete, dar a deprins si felurite trucuri pentru a le spori savoarea.
Gradinarul a spus ca taie dovleceii in felii cam de doua degete grosime si face din ei niste mici turnulete. ”Pun sare pe o parte, apoi mai pun unul deasupra. Iar pun sare… Si tot asa. Eu ii pun pe un plan inclinat, ca trebuie sa se scurga. Asa sunt mai buni. Iii curat de coaja… Dupa ce ai mai multe bucati facute asa, se baga in faina si se face pane”, a explicat baimareanul.
Baimareanul a inceput deja sa isi selecteze dovleceii pentru samanta pe care o va folosi la anul. In cei 20 de ani de gradinarit si-a perfectat metoda de crestere, reusind astfel sa produca uriasele plante.
Sursa: Vasile Dale