![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Considerata de multi raiul capsunilor, localitatea Halmeu din judetul Satu Mare prospera din cresterea lor. Aici, cateva familii si-au dezvoltat o adevarata afacere din cultivarea acestor fructe. Unul dintre agricultori este Emil Palincas, care, inca din anii ’90 a intrat in aceasta industrie. A invatat toate metodele, dar si secretele din carti, iar acum le aplica fara sa dea gres, impreuna cu zeci de muncitori care lucreaza pentru el. An de an, barbatul tine pariul cu soarele, vantul si ploaia si se incapataneaza sa duca mai departe afacerile, dar si traditia mostenita de la parinti.
In cei peste 20 de ani de lucru pe plantatii, barbatul a prins secretul capsunei care se topeste in gura si, profitand de experienta acumulata, si-a dezvoltat de la un an la altul afacerea. A inceput sa munceasca inca din copilarie impreuna cu parintii. Atunci a prins drag de capsuni, iar dupa ce s-a asezat la casa lui, barbatul a inceput sa cultive capsunile pe cont propriu. A inceput cu 20 de arii, iar astazi intreaga recolta se intinde pe 4 hectare de teren.
„Am tehnologie, am carte dupa care ma ghidez. Cum se face primavara se curata de frunze, se dezinfecteaza cu cupru, dupa care se da cu un insecticid impotriva paianjenilor si acarienilor, dupa care se da alt tratament pentru frunza, sa fie cat mai sanatoasa planta. Daca este sanatoasa planta mama, atunci sigur ca produce. Frunza este bucataria care in mod normal prepara hrana pentru fruct. Daca e frunza slaba iese si un fruct slab, daca frunza e sanatoasa atunci si capsuna este sanatoasa”, a marturisit Emil Palincas, proprietarul unei culturi de capsuni.
Producatorul si-a pregatit cu rabdare si multa migala terenul, chiar si inainte de a se pune pe cultivat. Acesta a facut mai multe fantani cu motopompe, dar si cu sistem de picurare din 10 in 10 metri, astfel incat seceta sa nu ii afecteze cultura. Omul a gasit leac si pentru inundatii. Barbatul si-a facut un canal de scurgere, astfel incat apa sa nu balteasca peste capsunile lui. Un alt secret impartasit de producator este acela ca recolta bogata se face doar cu munca multa. Sunt zile in care barbatul livreaza chiar si cate 2 tone de capsuni si tot nu reuseste sa produca pe cat de multa cerere are.
„Este foarte important capsunile sa fie recoltat cu codita. Pentru ca daca a fost luat asa, cu codita, se pastreaza foarte bine si rezista la transport. Daca este luat fara codita este mai perisabil si mult mai fragil. Iar daca este luat cu codita, ia uitati, ce bine arata! Arata foarte bine si ca aspect comercial si pentru transport. Iar pentru planta nu e importanta. Ca e cu codita sau fara, nu o afecteaza”, a spus Emil Palincas.
De-a lungul timpului, Emil Palincas a incercat mai multe soiuri de capsuni pe care le-a adus de la pepiniere. Printre soiurile cultivate de-a lungul timpului de acesta se numara Red, Ananas si Poca, insa ceea ce cultiva astazi si de ceea ce este cel mai multumit sunt soiurile timpurii, Premial si cele de tip Dana, care pot fi crescute si in aceasta perioada.
O zi de munca pe plantatia producatorului se desfasoara in functie de conditiile meteo. Intr-o zi buna zilierii culeg de la 7:00 dimineata pana la ora 17.00. De-a lungul anilor, producatorul si-a strans oameni de baza, majoritatea dintre ei lucrand cu ziua pentru el chiar si de 20 de ani. Muncitorii par si ei multumiti de munca pe care o fac, mai ales ca au de cules doar 25 sau 30 de zile, atat cat tine productia.
„La domnu’ Emil au venit parintii, au lucrat la el multi ani si asa am ajuns si noi la el. De mic tot lucrez la el. Capsunii ii culegem cu atentie, sa aiba codita, sa fie frumosi, la galeata, sa nu se loveasca”, a declarat Ioan Szilaghi, unul dintre zilieri.
In decursul anilor, producatorul s-a plimbat prin lume si a fost atent si la modul in care cultiva si strainii capsunile. A fost chiar si in California, unde a vazut cum se cresc aceste fructe, insa a marturisit ca acolo se procedeaza altfel, culturile fiind realizate pentru un an de zile. Omul spune ca desi este foarte costisitor, s-ar putea realiza acest lucru si in cultura lui, insa oamenii au fost obisnuiti ca doar in perioada iunie-iulie sa cumpere capsuni, asa ca nu ar avea cerere.
Sursa: Anca Popescu Glodan