Vezi VIDEO
Sapte maramureseni care au lucrat in Germania nu si-au primit integral drepturile salariale si au cerut acum sa li se faca dreptate. Oamenii spun ca au o singura pretentie: sa incaseze banii pe care ii merita, conform contractului de munca incheiat cu o firma din Baia Mare care le-a intermediat “detasarea” in strainatate.
Sapte muncitori din Maramures au reclamat ca, in perioada 12 august – 25 octombrie, au lucrat in Germania, in constructii, dar ca nu si-au primit salariile integral. Oamenii vor ca firma din Baia Mare care le-a intermediat contractul sa le restituie drepturile salariale ce li se cuvin.
“Nu ne-am primit salariile restante, diurna… Lunar ar fi 1.300-1.400 euro. Pentru doua luni jumatate am primit in jur de 1.000 de euro, in afara de salariile pe care ar fi trebuit sa le primim in tara. Vrem sa facem publica neseriozitatea firmei cu care am mers, pentru ca alti oameni sa nu pateasca la fel. In contractul individual de munca scrie: transport, cazare si salarii. Toti am venit din Germania fara niciun cent, nici la familie n-am putut sa aducem mici atentii…”, a relatat unul dintre muncitori, Eugen Puiu.
Oamenii au apelat si la institutiile abilitate. Acestia au reclamat situatia la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures si au facut plangere la Tribunalul Maramures. Purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea, a confirmat inregistrarea sesizarii, insa spune ca doar instanta de judecata e abilitata sa dea o solutie in privinta drepturilor salariale.
“La ITM Maramures a fost inregistrata o reclamatie din partea salariatilor unei societati care au fost detasati pentru a munci in strainatate. In acest moment, reclamatia este in atentia Corpului de Control si, in urma constatarilor pe care le vom face, o sa dispunem masurile legale. Daca nu le sunt platite drepturile banesti, angajatii se pot adresa instantelor de judecata competente, singurele institutii abilitate sa rezolve aceste conflicte”, a mentionat Onea.
Pe langa incheierea unui contract de munca individual, angajatii detasati la munca in strainatate ar trebui sa semneze si un act aditional “care prevede anumite criterii suplimentare, in speta: transportul pana la destinatie, de la si pana la locul de munca, diurna, cazarea si aspecte legislative ale tarii in care sunt cazati”, a mai spus Onea.
Daca detasarea se face pe o perioada mai mare, societatea trebuie sa obtina un certificat E 101, iar daca expira cele 12 luni, e necesar un formular E 102 de la statul unde isi desfasoara activitatea. Reprezentantii societatii Carin Com SRL, cea care a asigurat detasarea muncitorilor in strainatate, au refuzat sa apara in fata camerei de filmat.
Telefonic, administratorul firmei, Constantin Cizmaru, sustine ca muncitorii au fost chemati astazi, 3 noiembrie, pentru a discuta despre problema salarizarii, dar ca oamenii ar fi refuzat sa vina. In plus, el spune ca oamenii nu s-au deplasat la societate dupa ce s-au intors din strainatate.
Administratia firmei a mai motivat ca angajatii nu s-au limitat la a efectua lucrarile pentru care s-a incheiat contractul de munca, ci s-au angajat si la alte lucrari suplimentare, pentru a primi bani in plus de la partea germana.
Sursa: Camelia Tocaci