![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – Protestul ecologistilor
Vezi VIDEO – Votul consilierilor
Un protest inedit pus la cale de membrii Asociatiei 22 Decembrie din Maramures, la care au aderat si cativa jurnalisti baimareni, a avut loc astazi, 13 aprile, in debutul sedintei extraordinare a Consiliului Local Baia Mare. Cu masti de gaze pe fata, protestatarii au afisat un banner inscriptionat cu ”Un fleac, ne-ati cianurat!” si au impartit fluturasi alesilor locali pe care era tiparit semnul biohazardului. Manifestul s-a vrut a fi o reactie vehementa la adresa proiectului de redeschidere a societatii Romaltyn Mining SRL, care doreste sa foloseasca tehnica cianurarii pentru extragerea aurului din minereu.
Sedinta extraordinara programata astazi, la ora 12.00, a debutat furtunos. Proiectul privind folosirea cianurilor pentru extragerea aurului din steril a provocat un protest inedit, condus de Vasile Tatar, cel care a castigat la CEDO un proces intentat statului roman pentru poluarea produsa de societatea Aurul in Baia Mare.
Tatar nu a venit singur, ci insotit de mai multi membrii ai asociatiei din care face parte, respectiv 22 Decembrie, dar si de mai multi jurnalisti. Acesta a adus cu el si o pereche de catuse, ”ca sa stie responsabilii de poluare ce-i asteapta”, dar si 200 de euro, facand referire la mita despre care sustine ca au luat-o cei ceare au acordat avizele pentru redeschiderea Romaltyn. De asemenea, acesta a mai spus ca va face o sesizare la DNA, in acest caz.
ACTUALIZARE 1: Sedinta de Consiliul Local s-a suspendat pentru 30 de minute, la recomandarea consilierului local Cristian Niculescu-Tagarlas, astfel incat comisia juridica sa poata face in scris un amendament la proiectul de hotarare conform caruia se suspenda autorizatiile de constructie eliberate pentru doua zone, cea in care se afla Romaltyn si cea in care se afla Romplumb. Amendamentul are menirea sa ”scoata din aceeasi oala” Romplumbul, care in caz contrar nu ar mai putea finaliza investitia la instalatia de retinere a dioxidului de sulf, la cea de epurare a apelor uzate, dar nici la dezafectari de cladiri si constructii industriale.
Intre timp, consilierii locali, reprezentatii Garzii de Mediu si ai Agentiei de Protectie a Mediului, alaturi de seful Consiliului Judetean, Mircea Man, subprefectul Dorin Buda si primarul interimar Mircea Dolha dezbat problema redeschiderii fostului Aurul. In acest context, Dolha a dezvaluit ca a dispus o ancheta interna in Primaria Baia Mare pentru a afla cine, cum si in ce conditii a dispus acordarea autorizatiilor pentru sociatatea Romaltyn Mining.
ACTUALIZARE 2: In sala in care la aceasta ora se desfasoara sedinta extraordinara a Consiliului Local Baia Mare, tensiunile au ajuns la cote ridicate, consilierii locali acuzand inutilitatea intrunirii pentru ca reprezentanta Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj, Rodica Morar, ar avea deja solutionarea “in buzunar”.
Ludovica Parvu (PSD) a fost cea mai transanta in acest sens. “Discutam degeaba, pentru ca din ceea ce vorbiti dumneavoastra ne dam seama ca deja s-a luat decizia de acordare a avizului de mediu pentru Romaltyn”, a spus Parvu.
De asemenea, consilierul local Zamfir Ciceu (PNL) i-a cerut reprezentatei ARPM Cluj, Rodica Morar, sa spuna daca implemntarea proiectului prin care Romaltyn Mining vrea sa exploateze sterilul prin metoda cianurarii va avea efecte negative asupra sanatatii populatiei. Insa Morar, sefa Serviciului Autorizari a ARPM Cluj, a evitat sa raspunda.
ACTUALIZARE 3: 21 de consilieri baimareni din cei 22 prezenti in sala Europa au dat vot favorabil, astazi, proiectului de hotarare conform caruia se suspenda autorizatia de constructie eliberata pentru zona in care se afla SC Romaltyn Mining. Cel care s-a abtinut de la vot a fost consilierul Cristian Niculescu -Tagarlas.
Acest lucru insemna ca redeschiderea fostei Aurul este blocata, cel putin temporar. La aflarea deciziei, reprezentantul Romaltyn, directorul tehnic Benoniu Munteanu, a parasit incaperea fara a face alte declaratii, insa cel mai probabil societatea va actiona in instanta Primaria Baia Mare.
In ceea ce priveste suspendarea autorizatiei de constructie pentru zona Romplumb, proiectul s-a adoptat cu 22 de voturi pentru, cu amendamentul comisiei juridice, potrivit caruia hotararea nu este valabila pentru constructiile civile.
Sursa: Calin Dragomir