Romania si Bulgaria au semnat astazi, 11 octombrie, la Sofia, un memorandum pentru infiintarea unui comitet interinstitutional pentru dezvoltarea durabila a transportului intern pe apa in sectorul romano-bulgar al Dunarii. Documentul a fost semnat de ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Liliana Pavlova, de cel al transporturilor si al tehnologiilor informationale, Ivailo Moskovski, precum si de ministrul roman al transporturilor si infrastructurii, Ovidiu Silaghi.
Comitetul va adopta si, ulterior, va monitoriza executarea unui plan de actiune in cadrul proiectelor menite sa amelioreze navigatia in sectorul comun al fluviului, se arata intr-un comunicat de presa difuzat miercuri de guvernul bulgar.
Ministrul Silaghi a subliniat rolul important jucat de secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Valentin Preda si de ministrul-adjunct bulgar al dezvoltarii regionale Nikolina Nikolova pentru realizarea acest proiect. In opinia lui, acest document este o baza buna pentru proiectele pe care le vom dezvolta. Strategia Dunarii este un instrument bine gandit si foarte util pentru ambele tari si in acest moment depinde doar de noi in ce masura putem folosi posibilitatile pe care le ofera, crede ministrul roman. Nu ajunge sa avem doar strategia Dunarii, trebuie sa ne gandim la modalitatile prin care o putem folosi. Avem proiecte pe care trebuie sa le prezentam cu o voce comuna la Bruxelles. Pe baza documentului semnat astazi avem posibilitate sa avem o voce comuna, pentru ca interesele noastre strategice sunt comune, a adaugat Ovidiu Silaghi.
Omologul sau bulgar Ivailo Moskovski a notat ca fluviul Dunarea face parte din coridoarele transeuropene, fiind coridorul numarul 7. El a subliniat faptul ca in acest moment Bulgaria si Romania nu profita pe deplin de posibilitatile oferite de acest coridor de transport. Sunt orase in Europa cu cinci sase poduri, numai intr-un oras, iar noi nu avem decat unul singur, iar cel de al doilea urmeaza sa fie deschis in curand, a spus Moskovski.
La ceremonia a asistat si Cezare Benarbei, reprezentant al Directiei Generale Mobilitate si Transport al Comisiei Europene. El a spus ca dezvoltarea cailor navigabile nu inseamna doar dezvoltarea transporturilor, ci si dezvoltarea economica a regiunii si a dat exemplul Frantei si Belgiei care si-au unit eforturile in construirea unor canale navigabile.
Potrivit unui comunicat de presa remis Agerpres de guvernul bulgar, comitetul interinstitutional va identifica resursele financiare pentru realizarea proiectelor si va acorda asistenta pentru executarea stricta a planului de actiune. De asemenea, va analiza cadrul legislativ din cele doua tari in legatura cu intretinerea si ameliorarea navigatiei si, daca este necesar, va face propuneri motivate pentru schimbari la acest cadru legislativ.
Prin semnarea memorandumului, cele doua tari dau o dovada de o buna coordonare si de dorinta de a solutiona impreuna problemele de interes comun, participand cu succes la realizarea Strategiei Dunarii. Ameliorarea comunicatiilor in sectorul romano-bulgar creeaza conditii bune pentru intensificarea cooperarii in domeniul economic si social, precum si pentru folosirea mai eficienta a resurselor disponibile, se mai afirma in comunicat.
Sursa: Agerpres