Ploile abundente favorizeaza raspandirea „rapida si pe suprafete mari” a noroiului rosu deversat in vestul Ungariei, a declarat directorul programului privind Dunarea al World Wildlife Fund, adaugand ca acesta va ajunge „aproape inevitabil” in Dunare. Andreas Beckmann a declarat ca in mod obisnuit, scurgerea de noroi rosu nu ar fi reprezentat o amenintare directa pentru Dunare, insa precipitatiile vor face ca substantele toxice sa ajunga rapid in fluviu, intrarea ”valului toxic” in Romania fiind asteptat in cursul zilei de joi, 7 octombrie.
Guvernul ungar a decretat marti stare de urgenta in vestul tarii dupa aceasta „catastrofa ecologica”, ce ameninta fauna si flora din jurul Dunarii si a provocat deja moartea a patru persoane si ranirea altor 123, in timp ce sase persoane sunt in continuare date disparute.
Noroiul rosu deversat din rezervorul uzinei de alumina este toxic doar atunci cand se usuca si se ridica in aer, au declarat autoritatile ungare. Totusi, apa cu care este amestecat noroiul este puternic alcalina, au precizat acestea, adaugand ca poate provoca arsuri si devine periculoasa daca este inghitita.
In cazul in care noroiul rosu ajunge in rauri, acesta este toxic pentru fauna, potrivit oficialilor ungari si grupurilor de protectie a mediului.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca Guvernul investigheaza cauzele accidentului si ca pentru moment nu se stie cat vor dura operatiunile de curatare a zonei. „Nu exista un precedent pentru o asemenea catastrofa”, a adaugat el.
Compania MAL care produce alumina a emis un comunicat in care afirma ca nu se putea face nimic pentru prevenirea accidentului, produs, potrivit acesteia, din cauza ploilor abundente. „Conducerea companiei nu se poate sa fi observat semnele unei catastrofe naturale si sa nu fi facut nimic pentru prevenirea ei”, a declarat aceasta.
Ungaria sustine ca operatiunile de curatare a zonei poluate vor costa zece milioane de dolari si vor dura cel putin un an. Ministrul Mediului, Zoltan Illes, a declarat pentru postul britanic de televiziune ca aceste lucrari vor necesita probabil asistenta tehnica si financiara din partea Uniunii Europene.
Illes a declarat ca un strat de sol de doi centimentri va fi inlaturat din regiunea contaminata.
Acest accident industrial aminteste de poluarea cu substante chimice din 2000, cand un iazul de decantare de la Aurul Baia Mare a cedat, deversand cianura si metale grele care au contaminat raurile din regiune. Aceste substante toxice au distrus vegetatia si fauna si au contaminat apa potabila din Romania, dar si din Ungaria, Serbia si Bulgaria.
CITESTE SI:
POLUARE – Agentia pentru Protectia Mediului Maramures a primit asigurari ca poluarea din Ungaria nu va afecta in mod semnificativ Romania
Sursa: Mediafax