Vezi VIDEO
Un document stufos, de 13 pagini, a fost expediat de catre reprezentantii Consiliului National pentru Combaterea Discriminiarii (CNCD) spre Primaria Baia Mare. Acesta justifica amenda de 6.000 de lei aplicata primarului Catalin Chereches pentru dispozitia data in vederea ridicarii controversatului zid tiganesc de pe strada Horea, din municipiu. In numeroasele randuri explicative, se mentioneaza ca sanctiunea a fost data pe considerentul ca s-au incalcat multiple drepturi ale omului iar romii traiesc in zona ca intr-un ghetou deoarece constructia de langa vechiul combinat reprezinta un act de discriminare.
Oficialii CNCD sustin ca, odata cu construirea zidului de langa blocuri, autoritatile din Baia Mare au complicat lucrurile pentru comunitatea de romi de pe Horea.
“Primaria Baia Mare, nu a facut dovada aplicarii unei masuri si a unei metode potrivite pentru solutionarea acestei probleme, respectiv de a proteja copii de pe Horea de posibilele accidente din zona. Am apreciat ca acesta este un motiv fals. Se putea realiza un gard despartitor al aleii pietonale de zona de circulatie. Politia ne-a confirmat, in adresa, ca cele mai frecvente accidente in Baia Mare sunt pe bulevardul Bucuresti, or noi nu am constatat ca s-a ridicat un zid in acea zona. In practica, intentia reala este si a fost de a ascunde acea mizerie in care locuiesc acele persoane”, a declarat pentru eMaramures presedintele CNCD, Csaba Asztalos.
In acelasi document, membrii consiliului de la Bucuresti au aratat ca zidul nu a imbunatatit relatiile de convietuire dintre comunitatea roma existenta pe strada Horea si restul populatiei.
“Exista in continuare o stereotipizare negativa a unei importante parti a cetatenilor majoritari din Baia Mare fata de romii din blocurile sociale de pe strada Horea. Zidul este un instrument si un subiect care in realitate ascunde problemele reale cu care se confrunta grupul vulnerabil din blocurile sociale de pe strada Horea, respectiv motivul real al relatiilor tensionate dintre majoritatea cetatenilor si minoritatea in cauza”.
Adresa trimisa la Primaria Baia Mare este semnata de sase membri din cadrul colegiului director al CNCD. Acestia au subliniat ca masura fara precedent luata in Baia Mare ar fi de fapt “un instrument prin care se incearca ascunderea conditiilor mizere in care traieste comunitatea respectiva, si ca aceasta este un instrument prin care se ascunde incapacitatea autoritatilor locale si ale statului in general de a gestiona in mod rezonabil si nediscriminatoriu, in acest caz, situatia comunitatii de romi care traieste in conditii de ghetou”.
Forul antidiscriminare a aratat ca explicatia edilului cu privire la numarul mare de accidente petrecute in zona nu este sustinuta de rapoartele oficiale ale Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. “In anul 2011, pe strada Horea s-au produs 5 accidente rutiere soldate cu ranirea grava a 3 persoane, toate avand ca si cauza generatoare traversarea neregulamentara a pietonilor, insa cele mai frecvente accidente se produc pe bulevardul Bucuresti. Limita de viteza pe strada Horea, sectorul de drum din zona locuintelor sociale este de 50 km/h”, s-a mentionat in documentul justificativ.
Pe langa amenda de 6.000 de lei aplicata, in urma cu o luna, primarului Catalin Chereches, CNCD a cerut si demolarea zidului, insa acest pas e imposibil fara o sentinta judecatoreaca. Plata sanctiunii ar trebui efectuata in cel mult 15 zile de data primirii justificarii, insa edilul a anuntat deja ca va contesta acest demers impotriva sa si ca va merge cu un camion de semnaturi la sediul consiliului pentru a demonstra ca baimarenii – romi si romani – sunt pentru zidul de pe strada Horea.
“Decizia cu siguranta o voi ataca la Curtea de Apel Cluj. Voi avea o mare placere sa ii tarasc domnii si domnisoarele din acest consiliu in instanta, pentru ca mi se pare intr-un fel abuziv sa aiba impresia ei ca gestioneaza sau dicteaza prioritatile comunitatii”, a declarat pentru eMaramures primarul Catalin Chereches.
Lucrarile la zidul de pe strada Horea au demarat la inceputul lunii iulie iar in scurt timp constructia a devenit un punct de atractie turistica. Ea a fost luata imediat in vizorul organizatiilor si asociatiilor care lupta impotriva discriminarii romilor. Demersul CNCD nu este singurul care a vizat amendarea edilului si daramarea controversatului zid tiganesc. Un demers in acest sens a fost facut si de Asociatia Romani Criss, in cursul lunii octombrie.
Sursa: Anca Popescu