Actualitate

Vară indiană în România. Cea mai caldă zi de 28 octombrie din ultimii 60 de ani

Cea mai lungă duminică a anului a fost şi cea mai caldă zi de 28 octombrie din ultimii 60 de ani. Temperaturile au urcat în unele zone până la 29 de grade, la fel ca în mijlocul verii. Românii s-au bucurat de soarele generos în parcuri, la terase sau chiar la mare. Ne aşteaptă o săptămână cu vreme estivală, care coincide cu vacanţa elevilor.

Cel mai cald a fost la Cernavodă şi Feteşti. 29 de grade. Meteorologii au veşti bune şi pentru zilele următoare.

Alina Şerban, meteorolog ANM: Până miercuri, în toată ţara, iar până spre sfârşitul săptămânii doar în regiunile vestice şi nord-vestice, unde se vor înregistra în continuare maxime de 25-26 de grade.

Vorbim de temperaturi cu 10-15 grade mai mari decât ar fi normal în această perioadă. Vara indiană este adusă de un val de aer tropical dinspre Africa.

Luni, vremea va fi deosebit de caldă, cu valori termice mai ridicate decât în mod normal la această dată, în general, cu peste 9…10 grade. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 27 de grade, iar cele minime între 5 grade în estul Transilvaniei şi 17…18 grade în Dealurile de Vest. Cerul va avea înnorări trecătoare, însă doar izolat vor fi averse slabe în regiunile vestice, nordice şi la munte, cu precădere în prima parte a zilei.

Prognoza meteo anunță vânt care va sufla slab şi moderat cu unele intensificări în Banat, în Crişana, pe litoral şi în zona montană înaltă, în special, a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului, unde rafalele vor depăşi 70…80 km/h. Dimineaţa şi noaptea se va produce ceaţă în centru, sud şi est, însă pe arii restrânse şi mai ales în zonele joase de relief. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *