Actualitate Sanatate

Terapie neconvențională pentru copiii din Târgu Lăpuș. Aceștia vor putea să facă Haloterapie la ei acasă

Copiii din Târgu Lăpuș pot face la ei acasă Haloterapie prin generozitatea membrilor Clubului Rotary care au inaugurat o sală căptușită cu sare la Târgu Lăpuș. În spațiul amenajat au acces gratuit, copii de la unitățile de învățământ preșcolar din oraș, pe baza unui program realizat de către personalul didactic de la aceste unități, avizat de personalul medical.

Clubul Rotary Baia Mare 2005 a inaugurat primul spațiu de recreere și helioterapie în mediu cu ioni de sare pentru copiii de la Grădiniță cu orar prelungit nr. 4 din orașul Seini. Prin acest proiect, clubul își propune înființarea unui număr total de cinci săli, câte una în orașele Seini, Baia Mare, Sighetu Marmației, Vişeu de Sus și Târgu Lăpuș.

Încadrându-se în politică de sănătate și în prioritățile Rotary Internațional și District 2241 Rotary România și Republica Moldova, proiectul realizat la Seini în prima faza, are beneficii multiple și cu rezultate sustenabile pe termen lung.

Terapia cu sare constă, în accepțiunea cea mai des întrebuinţată, în poziţionarea într-o cameră căptuşită cu cristale de sare şi umplută cu aer încărcat cu sare. Este un tip de terapie complet lipsită de substanţe medicamentoase; mulți părinți sunt preocupaţi de faptul că în compoziţia medicamentelor se găsesc chimicale şi hormoni ce pot cauza efecte adverse grave copiilor. În plus, nu este pe deplin înteles efectul terapiei medicamentoase în utilizarea pe termen lung.

Haloterapia însa este 100% naturală, sigură şi oferă efecte pe termen lung, putând fi utilizată că tratament complementar la cel alopat sau individual faţa de acesta; folosit că tratament complementar poate spori eficacitatea medicamentelor, scăzând cantitatea necesară din acestea.

Se ştie că sarea are un efect benefic asupra aparatului respirator, prin reducerea inflamaţiei cailor aeriene, determinând astfel ameliorarea semnificativă a tusei. De asemenea, determină fluidificarea secreţiilor traheobronsice, urmată de eliminarea mai uşoară a acestora. Diminuiază reacțiile alergice de sezon, cum ar fi rinitele alergice, dermatite alergice sau conjunctivite alergice. Pe termen lung, terapia salină determină creşterea rezistenţei organismului la infecţii, având efect imunomodulator şi antibacterian.

Haloterapia s-a demonstrat a fi foarte eficientă pentru copiii predispuși la afecțiunile menționate mai sus. Medicii recomandă adeseori părinților să apeleze la acest remediu natural înainte de a utiliza alt tip de medicaţie sau cel puțin să-l folosească alături de această pentru a evita supradozajul. Copiii trataţi cu hormoni puternici sunt expuşi unui risc de fracturi osoase şi cu atât mai mult este important să fie tratați, pe cât posibil, cu alte mijloace în afară de medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *