Administratie

Secretar de Stat în Ministerul Muncii, invitat în Maramureș ca să stea de vorbă cu oamenii de afaceri din Borșa

Adrian Marius Rândunică, secretar de Stat în Ministerul Muncii a ajuns în Maramureș, la Borșa pentru a se întâlni cu oamenii de afaceri din oraș. Aproape 30 de agenți economici s-au prezentat la întâlnirea la care a fost prezent și Bogdan Tomoiagă, secretar de Stat în Ministerul Turismului.

„La invitația mea și a secretarului de Stat din Ministerul Turismului Bogdan Tomoiagă, Adrian Marius Rândunică a venit la Borșa pentru a se întâlni cu oamenii de afaceri din oraș care conduc firme cu sediul în Borșa dar cu afaceri în UE și în afara UE. La întâlnirea care s-a desfășurat la Primăria Borșa au luat parte aproape 30 de agenți economici care au cerut lămuriri punctuale legate de problemele cu care se confruntă”, a declarat Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.

Oamenii de afaceri din Borșa sunt nemulțumiți de legislația în vigoare care, spun ei, le limitează afacerile, dar și de faptul că obținerea unor documente care le-ar da dreptul la muncă peste hotare este nepermis de mult întârziată. Majoritatea lucrează pe vase de croazieră și respectarea termenelor este una dintre primele condiții puse de către partea străină.

„Întreprinzătorii au reclamat faptul că primesc foarte târziu Certificatele A1, cele care dau dreptul angajaților să muncească detașați în țări ale UE, dar și faptul că legislația îi obligă să mențină un număr cel puțin egal de angajați atât în țară cât și detașați în străinătate. Patronii se mai plâng că sunt blocați de birocrație și legislație și se lovesc adesea de nepăsarea unor funcționari publici. Mulți dintre ei ar dori să se dezvolte și să-și crească cifra de afaceri prin lucrări și servicii prestate în străinătate, dar acest lucru nu este posibil din cauza legislației în vigoare și a birocrației”, a mai spus Timiș.

Reprezentantul Ministerului Muncii a luat act de nemulțumirile borșenilor și le-a promis că va face demersurile necesare pentru scurtarea timpilor de așteptare a Certificatului A1 și va propune modificarea Legii privind proporția angajaților care lucrează în țară cu cei care lucrează peste hotare.

Dialogul a fost inițiat chiar de către edil după ce mai mulți patroni din oraș, majoritatea foști emigranți întorși acasă, i-au cerut ajutorul după ce s-au confruntat cu aceste probleme. Primarul a promis că următorul invitat la Borșa va fi un reprezentant al Ministrului de Finanțe care să le răspundă patronilor la întrebările legate de impozitarea societăților comerciale care au activitate în afara granițelor țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *