Externe

STUDIU – Europenii sunt fumatori si bautori de la varste tot mai mici

Speranta de viata la nastere a crescut cu sase ani in Uniunea Europeana (UE) din 1980, dar, in pofida campaniilor de informare, prea multi adolescenti sunt obezi si fumeaza, cu riscul de a face accidente vasculare si cancere, doua din principalele cauze ale mortalitatii, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

”Peste jumatate din populatia totala a UE este supraponderala si 15,5%, obeza”, precizeaza raportul intitulat ”Panorama asupra sanatatii: Europa 2010”, realizat de Comisia Europeana si OECD.

Este ingrijorator ca ”un tanar european din sapte, in varsta de 11-15 ani, este supraponderal sau obez” si chiar unu din cinci in tari din sudul UE: Malta (29,5%), Grecia (18,8%), Portugalia (18,8%), Italia (18,3%) si Spania (16,7%). Rata este in schimb mai mica de 10% in Lituania (7,5%), Letonia (7,8%) si Estonia (9,8%).

Tinerii fumeaza regulat incepand de la 15 ani si beau mult. In jur de 40% din adolescentii de 15 ani din Danemarca, Lituania, Marea Britanie, Finlanda si Bulgaria marturisesc ca s-au imbatat de cel putin doua ori. Aceste obiceiuri stau la baza bolilor cardiovasculare, sunt la originea a 40% din decesele din UE si a diferitelor tipuri de cancere.

Datele arata diferente importante intre tarile europene in privinta sanatatii populatiei, a factorilor de risc pentru sanatate, nivelului cheltuielilor pentru sanatate si a surselor de finantare, au precizat CE si OECD.
Sursa: Agerpres