Doctorii si academicienii cer marilor companii din domeniul alimentar sa reduca cu o treime continutul de zahar din produsele lor, intrucat acesta tinde sa devina la fel de periculos ca tutunul, provocand boli si chiar moartea. Chiar si iaurturile care nu contin deloc grasimi pot avea in compozitie pana la cinci lingurite de zahar, noteaza dailymail.co.uk. Un baton de Mars contine opt lingurite de zahar.
Simon Capewell, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii din Liverpool sustine ca „zaharul este noul tutun”. El acuza industria concentrata pe profit si nu pe sanatate ca pune presiune pe parinti si copii prin intermediul bauturilor dulci si al mancarurilor bogate in calorii care se gasesc peste tot.
Obezitatea, devenita epidemica, dar si diabetul priveaza bugetul Marii Britanii de 5 miliarde de lire sterline anual. Fara o reglementare costurile ar putea depasi 50 de miliarde de lire sterline pana in 2050. Profesorul Capewell este membru al unui nou grup de initiativa americano-britanic – Action on Sugar – si sustine ca solicitarea adresata companiilor de a schimba ceva nu a avut rezultate.
Un britanic obisnuit consuma cam 12 lingurite de zahar pe zi, iar unii adulti ajung la 46 de lingurite. Cantitatea maxima recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de zece lingurite, dar este foarte posibil ca ea sa fie injumatatita.
Agentia Natiunilor Unite sustine ca exista dovezi coplesitoare ca bauturile indulcite cu zahar, dar si alte tipuri de consum de zahar pot avea legatura cu obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare. Un studiu efectuat de grupul de initiativa Action on Sugar a descoperit niveluri ridicate de zahar in diferite mancaruri, inclusiv in aperitive. Un iaurt cu vanilie, care avea marcat pe eticheta un nivel 0 de grasimi, continea, totusi, cinci lingurite de zahar.
Action on Sugar sustine ca intreprinderile alimentare ar trebui sa reduca nivelul de zahar din produsele lor cu 20-30 la suta in urmatorii trei pana la cinci ani, scazand astfel 100 de calorii din dieta zilnica. Ar fi suficient pentru a opri, sau chiar scadea numarul cazurilor de obezitate si a bolilor asociate.
Graham MacGregor, profesorul Institutului de Medicina Preventiva Wolfson, din Londra, si presedinte al grupului de initiativa Action on Sugar, sustine ca „Epidemia de obezitate trebuie combatuta ferm atat in Marea Britanie, cat si in restul lumii”. „Trebuie sa punem in practica un plan coerent structurat pentru reducerea treptata a numarului de calorii consumate de oameni prin scaderea nivelului de zahar din mancaruri si bauturi”, a spus el.
„Acest plan simplu lasa suficient spatiu de manevra atat companiilor alimentare, cat si reglementatorilor oficiali, pentru reducerea cantitatilor mari de zahar continute in mancaruri si bauturi”, sustine Dr. Aseem, directorul stiintific al grupului. Acesta arata ca adaosul de zahar nu are valoare nutritionala si nu produce senzatia de satietate.
Dincolo de faptul ca reprezinta o cauza importanta a obezitatii, excesul de zahar creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, provoaca probleme metabolice si afecteaza ficatul.
Grupul Action on Sugar sustine ca cei care trebuie protejati in primul rand de acest pericol public sunt copiii. Firmele din industria alimentara trebuie sa reduca imediat cantitatile de zahar, in special din alimentele destinate copiilor, si sa inceteze publicitatea facuta produselor cu un inalt nivel caloric care are ca tinta copiii.
Dar producatorii de zahar resping acuzatiile expertilor aratand ca dovezile lor nu intrunesc consensul comunitatii stiintifice. Ei invoca un material publicat, anul trecut, de Organizatia Mondiala a Sanatatii in care se arata ca legatura dintre diabet si masa corporala este determinata de excesul de calorii, nu in mod special de consumul de zahar.
Sunt invocate, de asemenea, numeroase studii ale expertilor britanici si europeni care arata clar ca diabetul nu este provocat de consumul de zahar.
Comisii respectabile de experti au pus in balanta dovezile adunate in cursul anilor si au concluzionat ca acestea nu indica zaharul ca fiind implicat in producerea bolilor stilului de viata. Barbara Gallani, membra a Food and Drink Federation, un grup al industriei alimentare, infirma faptul ca zaharul este vinovat de obezitate. Ea arata ca industria a oferit informatii clare cumparatorilor in privinta nivelului de zahar din produse.
„Zaharul, ca orice alt nutrient, trebuie consumat ca parte a unei diete variate si echilibrate, nefiind astfel cauza obezitatii. Pentru aceasta boala nu exista o solutie simpla”, a spus Gallani. Disputele pe aceasta tema continua in lumea stiintifica.
Yoni Freedhoff, profesor de medicina la Universitatea din Ottawa, sustine ca zaharul trebuie sa fie o tratatie ocazionala si nu regulata. El sustine ca zaharul si-a facut loc in practic orice mancam.
Sursa: Mediafax