Actualitate

Să vină garda! Se fură ca în codru

Săptămânal, la nivelul județului Maramureș sunt descoperite nereguli în ce privește explorarea lemnelor din pădurile noastre.

Acum aproximativ un an de zile, Cinci persoane au fost arestate preventiv şi două la domiciliu, în urma perchezițiilor ce au avut loc la sediile a mai multor firme, și la Ocolul Silvic din Târgu Lăpuș.  Persoanele fiind acuzate de infracțiuni silvice, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Săptămâna trecută pe Valea Izei, conducătorul unui tractor nu a putut justifica proveniența unei încărcături de cherestea care contabiliza 3 metri cubi de scândură verde.

Astăzi, pe valea Lăpușului, un alt incident a fost aspru criticat de oamenii care au semalat această neregulă. Se  pare că un angajat al Ocolului Silvic Strâmbu-Băiuț, își încărca nestingherit lemne de foc în propria mașină.

Revolta oamenilor din Strâmbu-Băiuț  a fost cauzată de interdicția acestora de a intra în pădure pentru aș face singuri lemnele de foc.

Chiar în zilele acestea, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege de aprobare a OUG 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere, astfel încât ocuparea posturilor se face numai cu promovarea unei „evaluări de integritate”.

„Ocuparea posturilor din cadrul Gărzilor şi a Direcţiei se face numai cu promovarea evaluării de integritate”, prevede proiectul adoptat.

De asemenea, personalul din cadrul Direcţiei este supus unei evaluări de integritate, care constituie cerinţă specifică ocupării posturilor din cadrul Gărzilor şi a Direcţiei, sub sancţiunea eliberării din funcţia publică sau încetării raportului de muncă, după caz. Personalul din cadrul Gărzilor şi al Direcţiei este supus anual evaluării de integritate, cu aprobarea conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *