Actualitate Sport

RUGBY – Superliga – Duelul titanilor câștigat pe merit de CSM Știința

Sigur, mai exagerăm și noi cu titanii ăștia, dar chiar am avut parte de un meci tare de tot, între două echipe bune, puternice și dornice să arate multe în această parte a doua a sezonului. Baia Mare a fost peste Timișoara astăzi, chiar dacă a avut și momente de cădere, însă s-a descurcat bine și a obținut un succes meritat. La limită, cu stenturile pregătite pe mesele de operație în final, dar victorie. Până la urmă, s-au luptat pentru puncte campioanele ultimilor 10 ani (9 titluri).

 

Baia Mare și Timișoara au jucat extrem de bărbătește, cu protezele tremurând pe dinți, cu căștile plângând la impacturi. Implicit, am avut și o grămnadă de probleme de ordin medical. Primul care a părăsit terenul comoționat a fost talonerul Căpățînă (min. 4). Interesant este că la pauză sau imediat după s-a schimbat toată linia întâi la noi, dar în maximum 20 de minute au revenit în teren cei care ieșiseră. Chiar a fost un joc “total impact”.

 

Luke Samoa a deschis scorul după o penalitate de la 38 m ușor la teral dreapta: 0-3. Forțăm pe înaintare, Timișoara nu ține, dar Manole nu poate transformă penalitatea de la 42m central. Se joacă tare și arțăgos, iar Țiglă și Rupanu sunt trimiși 10 minute la odihnă, cu cartonașe galben (27). O “ținută la sol” este sancționată de arbitri și Luke Samoa dublează diferență dintr-o lovitură de pedeapsă: 0-6 (31). Vine însă și primul eseu al meciului, după o acțiune lungă, cu multe puncte de fixare, cu încercări de spargere, simplificată însă de Apostol care șutează de la 15m în aripa dreapta, balonul lovește fanionul din margine, timișorenii sunt derutați, Apostol prinde și înscrie. Manole ratează transformare: 5-6. Prima repriză se încheie cu avantajul pentru gazde. O prăbușire a grămezii ordonate îi aduce șansa lui Manole de a pune trei puncte pe tabelă, de la 27m, iar uvertura noastră nu ratează: 8-6 (min. 40+5).

 

Partea a doua este și mai animată. La chiar prima fază ratăm desprinderea, Manole ratând o penalitate de la 27m (bară). Apoi, vine greul pentru gazde, care joacă cu un om mai puțin, după un placaj neregulamentar al lui Dico, sancționat cu galben (min. 52). Ne ținem excelent în apărare, ba forțăm și atacul, reușind o încercare chiar înainte să reintre Dico. Stăm mult în 5m și forțăm pe înaintare, apoi se scoate, balonul circulă foarte repede, ajunge la Taliauli Sikuea, iar acesta plonjează literalmente în bun, la colț. Manole rateaza transformarea: 13-6 (65). Luke Samoa ratează o penalitate de la 40m, dar Timișoara presează. Au o tușă în 5m, faza se dezvoltă până în stânga, iar uriașul Tevita Manumua reușește să culce balonul în but. Luke Samoa transformă: 13-13 (72).

Timișoara trece la conducere în min. 77, când înaintarea ne dă efectiv peste cap, iar penalitatea acordată apoi este transformată de Luke Samoa (43 m central). Vine rândul băimărenilor să fie nemulțumiți cu scorul. Avem o tușă în 5m, încercăm să spargem, nu ne iese, se scoate la Maravunawasawasa, acesta trimite un balon de urmărire până în but, Manole prinde și înscrie al treilea eseu, iar Taniela transformă: 20-16.

Mai sunt încă 3-4 minute în care Timișoara încearcă tot ce se poate, dar și CSM Știința se apără cu tot ce se poate. Până la urmă nu se culcă balonul în but, iar Robert Diaconescu fluieră finalul unei meci dramatic și captivant.

 

CSM Știința Baia Mare – SCM Timișoara Saracens: 20-16 (8-6)

 • CSM Știința (antrenori Mario Alejandro Canale și Paul Rusu): Constantin Pristăvița, Ovidiu Cojocaru, Waisea Nailago – Marius Dănilă, Florian Roșu – Andrei Iurea, Alexandru Alexe, Răzvan Ailenei – Alexandru Țiglă, Dorin Manole – Taliauli Sikuea, Sione Fakaosilea, Jgerenaia Khvicha, Adrian Apostol – Taniela Maravunawasawasa
 • Rezerve: Roberto Tejerizo, Mihai Dico, Laurențiu Nica, Dumani Mtya, Sean Morrell, Bidzina Șamkaradze, Alexandru Bucur, Mihai Lămboiu
 • Timișoara Saracens (antrenori Sosene Anesi și Ulises Gamboa): Sione Halalilo, Marian Căpățînă, Mesake Doge – Valentin Popârlan, Ionuț Mureșan – Randall Morrison, Vlad Neculau, Michael Stewart – Gabriel Rupanu, Jack Umaga – Marius Simionescu, Tevita Manumua, Florin Popa, Stephen Shennan – Luka Samoa
 • Rezerve: Viorel Sabău, Henri Boshoff, Horațiu Pungea, Marius Iftimiciuc, Vasile Rus, George Tătăruș, Thomas Whitehurst, Vlăduț Zaharia
 • Arbitri: Robert Andrei Diaconescu (Constanța) – Cristian Șerban (București), Ionuț Flutur (Suceava). Arbitrul 4: Teodor Buzatu (Baia Mare)

 

Etapa 9: CSM București – “U” Cluj Napoca: 33-8; CSM Știința Baia Mare – SCM Timișoara Saracens: 20-16; Dinamo București – SCM Gloria Buzău: 13-12; Steaua București – Tomitanii Constanța: 52-0

 

Clasament

 1. CSM București – 39p (322-117) – 9
 2. Steaua București – 39p (315-120) – 9
 3. Timișoara Saracens – 34p (273-141) – 9
 4. CSM Știința – 31p (332-140) – 9
 5. Gloria Buzău – 15p (130-241) – 9
 6. Dinamo București – 7p (143-286) – 9
 7. “U” Cluj Napoca – 7p (126-331) – 9
 8. Tomitanii Constanța – 5p (64-331) – 9

Etapa viitoare (13 aprilie): Buzău – CSM Știința (11.00); Timișoara – Steaua (11.00); Tomitanii – CSM București (11.00); “U” Cluj – Dinamo (11.00).

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *