”Daca se considera ca populatia globala va creste cu 40% pana in 2050 si nu intervine nicio reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera legate de vite, consumul de carne va trebui scazut la 90 de grame pe zi si de persoana pentru a se stabiliza emisiile in acest sector”, au explicat cercetatorii, preluati de Rompres.
De asemenea, va trebui limitat la 50 de grame pe zi consumul de carne rosie provenita de la rumegatoare (vite, oi, capre) emitatoare de metan, un gaz cu efect de sera.
Consumul mediu de carne se ridica in prezent la 100 de grame de persoana pe zi la nivel mondial, cu disparitati considerabile intre tarile dezvoltate – 200 – 250 de grame – si tarile sarace (20 – 25 de grame).
22% dintre emisiile mondiale de gaze cu efect de sera, insista aceasta echipa condusa de Anthony McMichael de la Centrul national de epidemiologie si sanatate a populatiilor de la Universitatea din Canberra, provin din agricultura, o proportie similara celei din sectorul industrial, insa superioara celei din transporturi.
Vitele, in special transportul si hrana lor, adauga cercetatorii, sunt la originea a aproape 80% din emisiile agricole, in majoritate sub forma de metan.
Sursa: Ioana Osan