Vezi VIDEO
50 de asistente, moase si ingrijitoare din sistemul sanitar maramuresean au invatat o noua meserie. In cadrul unui proiect cu finantare europeana, acestea au fost instruite pentru a fi baby sitter sau ingrijitor de batrani. Cursurile organizate de Ordinul Asistentilor vin in intampinarea miscarilor de pe piata muncii, unde se cer tot mai mult aceste meserii. In acelasi timp, asistentele au primit informatii cu privire la egalitatea de sanse si discriminarile care pot aparea pe piata muncii.
Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali (OAMGMAM) din Romania a organizat in Maramures cursuri de baby sitter si ingrijitori de batrani pentru personalul medical feminin. 50 de femei care fac parte din sistemul sanitar au beneficiat deja de aceasta instruire.
Viorica Totorean, presedinte OAMGMAM Maramures, spune ca aceste cursuri ”sunt foarte bine venite pentru ca ofera acestor persoane care participa practicarea unui alt job pe langa cel de baza. La curs participa ingrijitoare de curatenie, infirmiere si asistente, dar obligatoriu sa fie angajate in sistemul sanitar”.
Aceste ateliere incearca sa le ofere o sansa in plus la munca femeilor din sistemul sanitar. Mai ales ca tendinta pe piata muncii impune acest lucru, incercandu-se scaderea numarul zilelor de internare in spital in randul batranilor dar si indeplinirea dorintelor parintilor de a avea personal specializat care sa ingrijeasca bebelusii.
”E o mare problema a parintilor in momentul in care au un program si nu au cu cine sa-si lase copiii, de incredere. Aceste persoane vor avea un certificat, vor reprezenta si vor fi recomandate de institutia noastra si acest lucru categoric confera parintilor o liniste, o incredere in persoana care ii va ingriji. La fel si batranii, sunt multe nevoi ale varstnicilor care nu sunt acoperite in tara noastra in acest moment”, a mai spus Viorica Totorean.
Pe langa calificarile obtinute, doamnele au primit informatii utile cu privire la posibile cazuri de discriminare de care s-ar putea lovi pe piata muncii.
”Obiectivele atelierului sunt simple. Adica incearca sa le explice participantilor in ce constau inegalitatile de sanse intre femei si barbati, sa le familiarizeze cu anumite aspecte referitoare la inegalitati si discriminari pe piata fortei de munca din aceasta perspectiva a genului, a diferentelor dintre femei si barbati si cu anumite aspecte referitoare la aceasta tema a reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala. In ideea in care toate aceste informatii si cunostinte pe care le oferim noi vin sa sprijine la randul lor aceasta dezvoltare a carierei pe care proiectul incearca sa o realizeze, oferindu-le cursuri de formare in principal, ca baby-sitter si ingrijitori batrani,” a declarat Ilona Voicu, expert in egalitate de sanse, trainner in cadrul proiectului.
Atelierele au facut parte din proiectul cu finantare europeana ”Asigurarea accesului egal la ocupare si diversificarea oportunitatilor de angajare pe o piata inclusiva a muncii, pentru femeile din domeniul sanitar – ACCES”. In urmatoarea perioada, alte 50 de persoane din sistemul sanitar vor participa la cursuri de instruire printr-un proiect similar.
Foto (c) stiripesurse.ro
Sursa: Sonia Rajnita