Pretul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scazut cu 25% in ultima perioada, comparativ cu acelasi interval din 2013, pana la 5,4-5,5 lei/kilogram, in acelasi timp inregistrandu-se o scadere semnificativa a cererii pentru carnea de porc romaneasca, apreciaza Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).
Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute, iar pretul pentru porcii vii a fost in scadere permanenta, nu s-a constatat nicio scadere a pretului la consumator, afirma cele doua asociatii.
Acestea semnaleaza Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia critica a fermelor de crestere a porcinelor din Romania aparuta odata cu instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Uniunea Europeana, cand s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti, solicitand lansarea unor masuri de protectie si sustinerea productiei nationale de carne de porc.
„Incepand din luna iulie 2014, pretul oferit de abatoare pentru porcii vii a scazut constant, ajungand la 5,4-5,5 lei/kg viu in ultima saptamana, fata de 7,0-7,2 lei/kg viu in anul 2013. In acelasi timp, se inregistreaza o scadere simtitoare a cererii pentru carnea de porc romaneasca, desi nu s-au constatat diferente mari in consum. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti. Din evidentele UE rezulta ca, in primele sase luni, au fost exportate catre Rusia numai 54.000 tone carne de porc fata de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate tari sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia si Ungaria.
Ca urmare, in Romania au fost livrate in primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar estimarile sunt ca aceste cantitati vor creste”, precizeaza, intr-un comunicat, APCPR si AFISS.
Potrivit sursei citate, fermierii din Romania sunt concurati puternic de cantitati mari de carne de porc disponibile in tarile UE la preturi foarte scazute. Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute si pretul pentru porcii vii a fost in scadere permanenta, nu se constata si o scadere a pretului la consumator.
„Din analiza pietei carnii de porc reiese ca, in fiecare an, pretul porcilor scade in trimestrul IV si, in continuare, in trimestrul I al anului urmator. Previziunile fermierilor din Romania arata insa o prabusire a pietei romanesti, sufocata de carnea provenita din disponibilul de carne de porc din alte state UE, iar in cateva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. In primele sase luni, UE a avut un disponibil de 133.400 tone carne de porc, care reprezinta cu 25% mai mult decat intreaga productie de 109.000 tone realizata in aceeasi perioada in abatoarele romanesti. Avand in vedere structura fermierilor din Romania, lipsa capitalului si a rezervelor financiare, costul mare al finantarii, solicitam MADR sa analizeze urgent situatia sectorului de cresterea porcilor si sa elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 – aprilie 2015″, subliniaza reprezentatii sectorului carnii de porc.
Acestia considera ca schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investitii din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja circa 5.000 locuri de munca existente in sector, precum si cele circa 20.000 de locuri de munca dependente din industria orizontala.
„Sunt fermieri tineri care au fost incurajati sa inceapa afaceri in zootehnie si acum sunt in prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja si bugetul national de influentele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din cresterea numarului de someri si dezechilibrul balantei comerciale. La inceputul lunii octombrie pierderea medie inregistrata era de 42,00 lei/cap de porc, echivalent a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui sa ajute fermierii sa suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimata pe sase luni pentru productia circa 2,2 milioane de porci”, au mai aratat reprezentantii sectorului.
APCPR si AFISS fac un apel catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor Publice si Guvernul pentru lansarea unor masuri de protectie si sustinere a productiei nationale de carne de porc.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), efectivele de porcine se situau la 1 mai 2014 la 4,518 milioane capete, in scadere cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, efectivele matca au scazut cu 3,1%, de la 354.531 capete la 342.610 capete.
Sursa: Agerpres