Vezi VIDEO
Telefoanele raman in topul produselor cel mai des reclamate la Protectia Consumatorilor Maramures. Insa de cele mai multe ori sesizarile nu ajung sa fie solutionate in favoarea consumatorilor, deoarece operatorii service-urilor invoca in majoritatea cazurilor prezenta lichidului in telefoane. In acest caz clientii nu pot fi despagubiti, ci sunt nevoiti sa-si achizitioneze un alt produs. In topul produselor cel mai des reclamate se afla si electrocasnicele si electronicele.
Peste 300 de reclamatii au fost inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC). Dintre acestea, un sfert se refera la telefoane sau serviciile de telefonie. In foarte multe cazuri reclamatiile nu pot fi solutionate favorabil, pentru ca operatorii service-urilor au gasit un tertip care nu e deloc in avantajul reclamantilor.
Asa ca acestia raman cu paguba si nu au alta varianta decat sa-si cumpere un alt telefon. In privinta abonamentelor telefonice, consumatorii sesizeaza ca li se percep sume in plus pentru convorbiri neefectuate, iar altii doresc rezilierea contractului inainte de termenul prevazut in abonament.
„In ceea ce priveste telefoanele mobile sunt nemultumiti de calitatea telefonului, fie se defecteaza in perioada de garantie, iar operatorul nu-l repara in cele 15 zile, fie este defect si este trimis la service, iar raspunsul de la service este ca s-a constatat prezenta de lichid sau soc mecanic. Noi nu putem spune ca nu e vinovat consumatorul”, a declarat comisarul-sef adjunct al CJPC Maramures, Olivia Ardelean.
Dupa telefoane, in topul produselor cel mai des reclamate se afla electrocasnicele si electronicele. „La electronice la fel, am avut cateva reclamatii, n-au fost multumiti de functionare, a fost trimis in reparatie de mai multe ori, iar consumatorul a dorit inlocuirea aparatului, dar legea nu permite asa ceva, nu specifica cate reparatii, cate interventii poate suporta un produs pana sa fie inlocuit”, a mentionat Olivia Ardelean.
Conform legislatiei, produsul defect care se afla in garantie trebuie intai reparat. Doar daca nu poate fi remediata defectiunea se impune inlocuirea acestuia. In cazul in care nu exista un produs similar atunci agentul economic trebuie sa-i returneze reclamantului contravaloarea acelui obiect.
Sursa: Camelia Tocaci