Ministerul Economiei si Finantelor va aloca, in perioada 2009-2012, fonduri de peste 1,3 miliarde lei pentru gestionarea deseurilor din industriile extractive, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de MEF. Pentru 2008, suma care va fi cheltuita in acest sens se ridica la 185 milioane lei, urmand ca, din 2009 pana in 2012, sa fie alocate cate 290 milioane lei pentru fiecare an.
Potrivit proiectului de act normativ, operatorii din industria extractiva trebuie sa elaboreze un plan de gestionare a deseurilor, prin care sa urmareasca prevenirea sau minimizarea, tratarea, recuperarea si eliminarea lor, care va fi actualizat o data la cinci ani.
Planurile trebuie structurate astfel incat sa asigure planificarea corespunzatoare a optiunilor de gestionare a deseurilor, avand in vedere minimizarea generarii deseurilor si a pericolului acestora.
In scopul de a minimiza riscul, fiecare operator al unei instalatii cu grad mare de risc pentru gestionarea deseurilor va adopta o politica de prevenire a accidentelor majore prin furnizarea unui sistem de management al securitatii, planuri de urgenta utilizate in cazul accidentelor si diseminarea informatiei persoanelor potential sa fie afectate de un accident major, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Planul de gestionare a deseurilor trebuie sa furnizeze informatii suficiente pentru a permite Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin autoritatile teritoriale pentru protectia mediului, si Agentiei Nationale de Resurse Minerale sa evalueze capacitatea operatorului de a indeplini obiectivele din planul de gestionare a deseurilor prevazute, mai spun reprezentantii MEF.
In ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri, in nota de fundamentare se precizeaza ca in zonele respective se vor putea dezvolta noi afaceri prin atragerea unor investitori romani sau straini care vor putea folosi si dezvolta elementele de infrastructura din aceste zone, precum si forta de munca.
De asemenea, prevederile actului normativ stabilesc masuri, proceduri si linii directoare pentru prevenirea sau reducerea pe cat posibil a oricaror efecte negative asupra mediului, in special asupra apei, aerului, solului, faunei, florei si peisajului, precum si a oricaror riscuri asupra sanatatii populatiei, rezultate ca urmare a gestionarii deseurilor din industriile extractive.
Sursa: Rompres
Am rămas cu povestea la pioneze! Vorbeam de șubrezimea sistemului politic și administrativ maramureșean! O șubrezime accentuată în ultimele luni,...
Citeste mai mult