Actualitate

Pesta porcină a „cucerit” şapte noi localităţi în ultima săptămână

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.084 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 146 de cazuri la mistreţi, a informat, joi seara, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În total au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală, potrivit unui comunicat de presă transmis joi seara de ANSVSA.

Spre comparaţie, la 1 noiembrie, PPA evolua în 276 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.062 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 142 de cazuri la mistreţi, iar în total fuseseră eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.

Prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA au fost stinse, până la această dată, cinci focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, au mai anunţat reprezentanţii Autorităţii citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *