Religie

“Pelerinul Europei creştine”, conferinţă cu tinerii băimăreni – FOTO

Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a susţinut în faţa tinerilor ASCOR şi a celorlalţi credincioşi conferinţa cu întitulată “Pocăinţa şi adevărul lucrurilor”. Evenimentul s-a desfăşurat joi, 11 aprilie la Catedrala Spiscopală “Sfânta Treime” din Baia Mare.

Numit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin “pelerinul Europei creştine”, pentru că are o suprafaţă de păstorire foarte largă, de la ţările din Nordul Europei până în Groenlanda, fiind mereu pelerin pe la parohiile ortodoxe româneşti şi cunoscut în România pentru conferinţele pe care le susţine mai ales în Transilvania, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, a vorbit la început tinerilor despre pocăinţă:

“În această perioadă a Postului Mare lucrăm adânc pocăinţa, spovedindu-ne înaintea Mântuitorului Iisus Hristos prin slujitorii Altarului de toate păcatele pe care le săvârşim…  Nu mergi să te spovedeşti la preot, mergi să te spovedeşti înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Sigur, preotul este un martor, aşa cum se spune şi în taina spovedaniei, cel care primeşte înaintea Domnului mărturisirea şi care îţi pune un diagnostic. Aşa cum medicul îţi pune un diagnostic şi îţi dă un tratament, aşa şi preotul, purtător al harului preoţiei, este cel care pune un diagnostic celui care se spovedeşte şi apoi rânduieşte un canon pentru vindecare, pentru îndreptare.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie le-a vorbit apoi credincioşilor despre originea tainei pocăinţei:

“Taina pocăinţei îşi are începutul după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, când Domnul Însuşi a suflat asupra Apostolilor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt. Cărora veţi ierta păcatele vor fi iertate şi cărora le veţi ţine vor fi ţinute şi în Ceruri. Deci, atunci a instituit taina preoţiei, dându-le Apostolilor puterea de a lega şi dezlega în harul preoţiei. Este taina pe care a rânduit-o Hristos în Biserică, a împărtăşit-o Apostolilor, iar Apostolii, la rândul lor, şi-au pus mâinile peste ucenicii lor, iar ucenicii Apostilor peste ucenicii acestora şi acest har s-a transmis din generaţie în generaţie prin ceea ce noi numim succesiunea apostolică.”

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie le-a explicat celor prezenţi ce este adevărul lucrurilor:

“Noi, creştinii, credem că există adevărul lucrurilor. Adică credem că există un adevăr, nu mai multe. Un adevăr despre ştiinţă şi despre existenţă. Acest adevăr al lucrurilor este înrădăcinat în Hristos, Cel care este Adevărul, Calea şi Viaţa.”

În continuare, Preasfinţitul Macarie a prezentat mai multe aspecte asupra temei enunţate, după care a răspuns întrebăriloe adresate de tinerii A.S.C.O.R.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *