Reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale incearca sa gaseasca solutii pentru reducerea numarului apelurilor false receptionate la 112. In acest sens s-a demarat o campanie nationala de educare si informare in randul elevilor, in cadrul careia sunt transmise informatii despre importanta numarului unic de urgenta.
Reprezentantii STS au ajuns miercuri in judetul Maramures unde au discutat cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), directorii de scoli si licee, precum si cu responsabilii de proiecte din invatamant, cerandu-le sprijinul pentru limitarea apelurilor false la 112.
Purtatorul de cuvant al STS, colonelul Adrian Fulea a declarat ca de la inceputul anului la 112 au fost primite peste 17 milioane de apeluri false, ceea ce inseamna ca doar 7% din apelurile primite au fost reale.
”De la inceputul anului, la numarul unic de urgenta au fost primite peste 17 milioane de apeluri false, ceea ce face ca Romania sa fie pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Cele mai multe apeluri reale au reprezentat urgente medicale. In ordine descrescatoare au fost solicitate Politia, Pompierii si Jandarmeria”, a spus Adrian Fulea.
Situatia apelurilor false este alarmanta si in Maramures, unde copiii si tinerii sunt principalii clienti ai 112. Din cele aproape 476.000 de apeluri inregistrate in Maramures, doar 10% au fost reale.
Un calcul simplu arata ca in acest an s-au primit 1,36 apeluri pe minut la centrul de preluare a apelurilor de urgenta 112 Maramures. Cele mai multe s-au adresat Politiei, respectiv 4.536. Doar 1.976 de cetateni au sunat pentru Serviciul de Ambulanta, in timp ce 355 de apeluri au fost destinate pompierilor.
Persoanele care suna doar pentru a se distra la 112 risca amenzi de la 100 la 500 de lei. Amenintarile cu dispozitive explozive se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani. Lumea trebuie sa mai stie ca toate convorbirile efectuate la 112 se pastreaza 10 ani in baza de date a institutiei.
”Toate convorbirile facute prin sistemul de urgenta 112 sunt inregistrate si se pastreaza in baza de date timp de 10 ani. Identificarea numarului si localizarea celui care suna la 112 se face automat. Sistemul permite decodificarea numerelor ascunse”, a mai precizat colonelul Adrian Fulea.
Sursa: Camelia Tocaci