In Baia Mare se prefigureaza in perioada imediat urmatoare o lupta pe viata si pe moarte pentru locurile de veci din cimitire. Numarul lor se reduce pe zi ce trece, atat din cauza mortalitatii destul de mari, cat si a numarului crescut de rezervari pe care baimarenii il fac.
Pregatirile pentru trecerea in nefiinta au inceput sa se faca inca de pe la 40 de ani, pentru ca baimarenii nu vor sa sfarseasca inmormantati intr-un sant si se ingrijesc sa isi treaca in proprietate si un teren de 2 metri patrati pe 2. Prin urmare, locurile de veci sunt la mare cautare, pentru ca unul pentru o persoana se poate vinde si cu 3.000 de lei. Pentru comparatie trebuie spus ca in cimitirul public pretul unui mormant simplu este de 280 de lei, iar al unuia dublu, de 560 de lei.
Lupta pe viata si pe moarte pentru locurile de veci libere
Cererea este mare, afacerea cu locuri de veci fiind una extrem de profitabila tinand cont ca aproape toate cele opt cimitire sunt fie pline, fie pe cale sa se umple. Situatia a inceput sa preocupe autoritatile, iar la nivelul Consiliului Local Baia Mare chiar s-a discutat pe aceasta tema, fara sa se ajunga si la o solutie pentru ca multi dintre alesi nu se gandesc inca la moarte, din contra viseaza sa prinda cat mai multe mandate, iar in plus si pensia.
Pentru altii, criza de morminte chiar e o problema, tinand cont ca in cursul anului trecut in Baia Mare au fost inregistrate aproape 1.800 de decese. Intr-un asemenea ritm cele aproximativ 1.500 de locuri ramase libere in cimitirul Horea II sunt total insuficiente, tinand cont ca in cel de ”La nuci” deja s-a ajuns la revanzarea celor ocupate in cazul in care nu sunt cereri de rascumparare, iar cel situat sub Dealul Florilor nu mai are posibilitati de extindere pentru ca deja s-a intins pana sub ferestrele caselor si tribuna stadionului. La Horea I ar mai fi ceva posibilitati, dar pe teremen limitat. Solutii s-ar mai putea gasi in cimitirele din zona Valea Borcutului si Ferneziu, unde mai sunt locuri.
Primaria Baia Mare trebuie sa caute teren pentru un cimitir nou
Municipalitatea s-a apucat in aceste conditii sa caute un teren pe care sa poata amenaja un cimitir, dar nu are prea multe variante pentru ca terenurile libere sunt ocupate pentru alte proiecte, deloc ”moarte”. Ar fi nevoie de cateva hectare, tinand cont ca in circa 10 ani, de cand a fost deschis, cele 3 hecatre pe cat se intinde Horea II s-au umplut.
Viceprimarul Baii Mari, Ovidiu Stefan, a declarat ca situatia deocamdata nu este presanta, insa in scurt timp trebuie rezolvata. ”S-a ridicat problema in consiliul local, dar nu s-a gasit si o locatie. Vom fi obligati sa facem un schimb de terenuri sau sa cumparam o suprafata de teren ca sa putem amenaja un nou cimitir. Probabil se va discuta cu autoritatile dintr-o localitate invecinata”, a aratat viceprimarul. El a recunoscut insa ca o distanta prea mare de oras ar provoca inconveniente familiilor.
Mormintele nu vor mai putea fi amplasate langa case
Directorul Serviciului Public Ambient Urbant (SPAU), Eleonora Ghete, a declarat ca ”trebuie pregatit din timp noul cimitir, pentru ca e nevoie de studiu de impact, de aprobari speciale, care nu se pot obtine de pe o zi pe alta”. Ea a aratat ca, in cazul aplicarii normelor din Uniunea Europeana, vor trebui respectate o serie de conditii. ”Nu exista deocamdata prevederi legale, insa din ce am mai citit e clar ca cimitirul nu va mai putea fi amplasat in apropierea caselor sau langa surse de apa pe care le-ar putea contamina.”
Seful SPAU a recunoscut ca in cel mult doi ani nu vor mai fi locuri de veci in Baia Mare. ”Problema nu ar fi aparut atat de repede, insa potrivit prevederilor legale 400 de locuri au fost date in administrarea veteranilor de razboi, in plus altele trebuie retinute pentru refugiatii politici, ofiterii in retragere. De asemenea, municipalitatea trebuie sa ii ingroape si pe mortii cu identitate necunoscuta ori pe cei fara apartinatori.”
Potrivit datelor oficiale, in cursul anului trecut la Horea II s-au facut 242 de inhumari, iar 218 de locuri de veci au fost retinute. De asemenea, in 2006 au fost acordate 33 de morminte pentru persoanele cu statut de refugiat, iar alte 20 au fost ocupate de persoanele neidentificate sau fara apartinatori.
Primarului Cristian Anghel i s-a pus cruce in Horea II
Cererea mare a facut ca Horea II sa se ocupe mai repede decat au prevazut autoritatile locale. Preconizand parca aceasta criza de morminte, veteranii de razboi l-au scutit de griji pe primarul municipiului Cristian Anghel, caruia i-au retinut o groapa si chiar i-au amenajat un mormant, pe care au pus inclusiv monumentul funerar cu numele acestuia si al sotiei, in cimitirul municipal. Edilul baimarean a mai primit alte doua moriminte in dar, pentru ca se pare unii vor sa il ingroape nu doar la figurat, ci si la propriu. Niciunul dintre aceste cadouri nu au venit din partea adversarilor politici.
Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, preotul Stefan Cristian, a declarat ca situatia este cunoscuta, insa singura solutie este ca primaria sa amenajeze un cimitir public. ”Biserica Ortodoxa nu mai are terenuri in Baia Mare, astfel incat nu poate face nimic in aceasta privinta. Chiar saptamana trecuta am fost in cimitirul Horea II si am fost suprins sa constat ca trei sferturi din el este ocupat”, a declarat preotul.
Nici greco-catolicii nu au reusit sa amenajeze un cimitir pentru credinciosii de acest rit, acestia fiind ingropati in cele existente. ”Noi am revendicat cimitirul Dealul Florilor, precum si cel care se afla langa fosta catedrala de pe strada Vasile Lucaciu, dar nu s-a primit niciun raspuns. Am depus actele si in 2002, si in 2005, fara sa ni se solutioneze cererea. Am intentionat sa facem un cimitir, dar nu am reusit. Trebuie teren, trebuie studiu de impact si mai multe avize”, a precizat preotul Simion Ilies de la Episcopia Greco-Catolica Maramures.
Incinerarea nu va fi acceptata rapid de baimareni
Cum nici autoritatile si nici biserica nu avanseaza cu pregatirea de locuri de veci, solutia ar fi construirea unor morminte cu etaj, cum exista in judetul Satu Mare, ori incinerarea. In opinia administratorului unui firme de pompe funebre din Baia Mare, prima solutie ar fi mai plauzibila pentru ca spune el locuitorii municipiului sunt conservatori si nu vor renunta usor la inhumarea rudelor decedate.
”Incinerarile ies din calcul. Nu o sa fie cereri prea repede, pentru ca asa e religia noastra. Din 1991, de cand ma ocup de aceasta afacere, am primit o singura solicitare. Un barbat a cerut sa ii fie imparstiata cenusa in Muntii Rodnei, insa familia s-a razgandit in ultimul moment. Mai e insa si problema costurilor foarte mari pe care le presupune incinerarea”, a spus Zoltan Toth.
Si, totusi, baimarenii nu sunt nemuritori…
Sursa: Meda Muntean