In luna decembrie a a acestui va avea loc recensamantul general agricol la nivel intregii Romanii. Cu aceasta ocazie, vor fi reactualizate datele privind suprafetele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigatii si utilaje. Bazandu-se pe experienta recensamantului anterior, care a avut loc in 2002, reprezentantii institutiilor abilitate din Maramures spun ca vor trebui sa fie foarte atenti la declaratiile pe care le vor face oamenii, deoarece datele stranse atunci se contraziceau cu cele detinute de Ministerul Agriculturii.
Declaratiile „dupa ureche” ale oamenilor sunt cele mai mari probleme cu care se asteapta sa se confrunte recenzorii care vor participa la recensamantul general agricol ce va avea loc la sfarsitul acestui an, intre 2 decembrie 2010 si 31 ianuarie 2011.
„Oamenii declara ca au mai putin in registrul agricol, pentru a plati mai putin impozit, si mai mult la APIA pentru a primi subventie. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la declaratiile pe care le vor face oamenii. La recensamantul anterior, in 2002 – 2003, din cauza faptului ca datele recensamantului se contraziceau cu cele detinute de Ministerul Agriculturii, cheltuielile au fost foarte greu decontate de catre Uniunea Europeana”, a spus Vasile Pop, directorul adjunct al Directiei de Statistica Maramures.
Bugetul recensamantului este asigurat din fonduri europene, in acest sens, Institutul National de Statistica, institutia care se va ocupa efectiv de colectarea datelor, primind de la Uniunea Europeana 4 milioane euro. In Maramures circa 1.000 de recenzori se vor ocupa de colectarea si procesarea datelor. Recensamintele generale agricole se organizeaza o data la 10 ani, insa in Romania cel care trebuia sa aiba loc in anul 2000 a fost amanat deoarece la acea data tara noastra nu era stat membru UE.
Sursa: Andrei Gherghel