Guvernul se pregateste pentru elaborarea unei strategii demografice si a unui plan de masuri de corectare a tendintelor demografice din Romania. Strategia, ce se doreste a fi aplicata pe perioada 2009-2050, urmeaza sa fie realizata pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere deficitul demografic de 1,7 milioane de locuitori inregistrat pentru perioada 1990-2008, dupa cum a anuntat ministrul municii, Paul Pacuraru.
Potrivit acestuia, aceasta problema a fost cauzata de doi factori: inrautatirea indicatorilor de natalitate si mortalitate si soldul negativ al migratiei externe. Guvernul se gandeste sa strimuleze natalitatea in Romania, care in ultimii ani a inregistrat o scadere dramatica. Deocamdata, masurile prin care se doreste stimularea tinerelor sa aduca pe lume mai multi copii nu sunt clare, insa se pare ca se pregateste un lot de „decretei” moderni. E greu de crezut insa ca s-ar putea ajunge la o decizie ca aceea luata de Ceausescu, prin care s-au interzis avorturile.
Scopul strategiei de incetinire a dezechilibrului demografic si imbunatatirea calitatii vietii populatiei urmeaza a fi realizat prin actiuni concrete pe directii cum ar fi: cresterea natalitatea, asigurarea de conditii favorabile pentru cresterea, educarea si ingrijirea copiilor, promovarea reconcilierii viata de familie cu viata profesionala, elaborarea de politici de sustinere a familiei, mai ales a celei tinere cu copii.
De asemenea, alte directii de actiune mentionate in memorandumul Guvernului sunt asigurarea accesului cu sanse egale la serviciile de sanatate a reproducerii, cresterea sperantei de viata, promovarea principiului de imbatranire activa, cresterea accesului populatiei din mediul rural la serviciile medicale, reducerea emigrarii, adaptarea sistemului de educatie la evolutia demografica si a pietei muncii, cresterea numarului locurilor de munca, eliminarea disparitatii in repartitia teritoriala a populatiei.
Sursa: Rompres
Am rămas cu povestea la pioneze! Vorbeam de șubrezimea sistemului politic și administrativ maramureșean! O șubrezime accentuată în ultimele luni,...
Citeste mai mult